Дейвид Камерън: Съюзниците в НАТО да увеличат разходите за отбрана и подкрепата за Украйна

Напомни ангажимента на НАТО да интегрира Украйна

Дейвид Камерън

Дейвид Камерън

Британският външен министър Дейвид Камерън призова днес съюзниците от НАТО да увеличат разходите за отбрана и производството в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата руска инвазия, съобщи БНР с позоваване на Ройтерс.

"Съюзниците трябва да се активизират и да харчат повече за отбрана пред лицето на продължаващата руска агресия и един по-опасен свят", заяви Дейвид Камерън.
Очаква се той да повтори тези думи в речта си по повод на 75-ата годишнина от създаването на НАТО.

Британският външен министър ще поиска от съюзниците да одобрят ръководените от Великобритания инициативи за доставка на натовски стандартни ракети и боеприпаси за украинските въоръжени сили. Обединеното кралство похарчи милиарди долари в подкрепата си за Украйна от 2022 година, когато започна инвазията.

"Тъй като Украйна е по-близо до НАТО от всякога, трябва да поддържаме критичната подкрепа, от която Украйна се нуждае, за да спечели войната“, каза Камерън.

Британският дипломат номер едно също така напомни ангажимента на НАТО да интегрира Украйна в Алианса, потвърждавайки консенсуса на всички съюзници относно бъдещото членство на тази страна. През февруари Великобритания обяви нов пакет от санкции срещу Русия, заявявайки, че се опитва да намали както средствата на Владимир Путин за отбрана, така и оръжейния му арсенал.