Лоша новина за любителите на гръцките плажове: затварят "Навагио" на популярния остров Закинтос

Туристическата дестинация е известна с корабокрушенията

Властите на йонийския остров Закинтос решиха плажът "Навагио" - популярна туристическа дестинация, известна с корабокрушенията, да остане затворен за туристи това лято поради опасения от свлачища.

Решението да се забрани достъпът до плажа "Навагио" беше препоръчано от екип експерти от Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP) след посещение на мястото на 8 март в рамките на редовна преоценка на безопасността му.

Екипът на OASP заяви, че съществува значителен риск от свлачища поради ерозията на околните скали, информира "Катимерини".

"Безопасността на жителите и посетителите е над всичко и решението беше взето, като се вземат предвид новите научни данни на OASP и нейния председател, професор Ефтимиос Лекас, предвид големия брой посетители в района през туристическия сезон", заяви министърът на туризма Василис Кикилиас.

"Навагио" вече беше забранен за местните жители и посетителите от септември миналата година, след като земетресение с магнитуд 5,4 предизвика падане на големи скални късове от околните скали в залива.

Безопасността на плажа ще бъде оценявана два пъти годишно.