Лойд Остин се появи публично за първи път след тайната си хоспитализация

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се появи за първи път публично, след като бе хоспитализиран в началото на януари, без да уведоми висшите власти, и говори чрез видеоконферентна връзка на заседание на контактната група за Украйна, предаде АФП.

70-годишният Лойд Остин беше хоспитализиран на 1 януари за две седмици поради усложнения след операция от рак на простатата, който му беше диагностициран в началото на декември.

Тази диагноза и двете последвали хоспитализации бяха съобщени на висшите органи на страната, като се започне от Джо Байдън, едва няколко дни по-късно, което предизвика възмущение в пресата и сред неговите републикански опоненти в разгара на изборната година.

"Сигурността на цялата международна общност е заложена на карта в борбата срещу Украйна. Аз съм по-решен от всякога да работя с нашите съюзници и партньори, за да подкрепим Украйна и да си свършим работата", заяви Остин пред печата на Министерството на отбраната и малки американски и украински знамена.

Той изтъкна военната помощ за Украйна в размер на 250 млн. долара, обявена от Вашингтон миналия месец, но не даде подробности за нова американска помощ, тъй като средствата са изчерпани.

Републиканската опозиция в Конгреса отказва да одобри нов бюджетен пакет, докато президентът Джо Байдън не изпълни исканията им за намаляване на имиграцията по границата с Мексико.

Срещата на контактната група, която координира военната помощ на коалицията за Украйна във войната ѝ срещу Русия, се провежда в момент, когато по данни на местните власти най-малко 7 цивилни граждани са загинали и близо 80 са били ранени при руски въздушни удари, насочени по-специално срещу украинската столица Киев и Харков.

Хоспитализирането на шефа на Пентагона, без да бъде информиран Белият дом, остави ключов служител на националната сигурност на САЩ без новини, в момент, когато американските сили са подложени на обстрел в Ирак и Сирия, а йеменските бунтовници хути атакуват международното корабоплаване в Червено море.

Въпреки това Белият дом увери, че ръководителят на Пентагона е контролирал американско-британските удари по бунтовниците хути в Йемен на 12 януари "от болничното си легло". /БГНЕС