Любчо Нешков: Румен Радев трябва да извика посланиците на Швеция и Франция за случващото се в РСМ

Не ни трябва патетичен патриотизъм, а конкретни действия, заяви журналистът

Любчо Нешков

Любчо Нешков

Не анализ на инциденти и поредни декларации, президентът трябва да извика шведския посланик у нас, тъй като в момента Швеция е поела председателството на ЕС, както и френския посланик в София, за да може категорично да заявяват ясна позиция, че това, което се случва в Македония, няма място в ЕС. Това каза журналистът Любчо Нешков по Би Ти Ви във връзка със заплахите на РСМ за „черни списъци за българи“. "Българските политици трябва да съобщят на ЕС, че руско-сръбският опасен геополитически проект няма място на европейския континент", добави той.

Според него френското предложение към Северна Македония е идеалният вариант и възможност ЕС да разбере "за какво иде реч".

По думите му всъщност то представлява изпълнението на Договора от 2017 г., както и на  протоколите от 2018 и 2020 г.

"Френското предложение изисква изпълнение на договорите и протоколите и историческата комисия. Какво като ги впишем българите в конституцията и след това ги обявим за татарски, фашистки, окупаторски, малцинствен народ? Ние трябва да поемем отговорност, каза още той. 

Нешков добави, че от 1 година и половина не се говори за договорите между Северна Македония и България, не се говори за историческата комисия.