Любчо Нешков за изборите в Турция: Там не се води партийна и идеологическа битка, а битка за Турция

Любчо Нешков

Любчо Нешков

Няма изненада на базата на това, което се случваше в Турция – балотаж за първи път на президентски избори. Ключови са две изказвания - Турция ще бъде ключов играч, не ние а турският народ решава кой да бъде президент. Така се опровергаха предварителни твърдения, че Ердоган ще загуби тези избори. Това коментира в ефира на Нова ТВ журналистът Любчо Нешков.

В Турция не се води партийна и идеологическа битка, там се води битка за Турция – кой е по-големият националист или патриот. Ердоган спечели последните месеци, посочвайки това, което се е случило в Турция – в енергетика, в отбранителната помишленост, спаци споразумението на Монтрьо – недопускането на военни кораби през Босфора, посочи той. 

Разликата между двамата кандидати не е голяма. Сега за първи път ще има балотаж. Все пак 22 години в управление, икономическа криза. Но първите 10-12 години има увеличение на стандарта и икономическият бум, който постигна, изтъкна журналистът.

Според Нешков дали е добре или лошо Ердоган да спечели – това решава турския народ. Ние трябва да имаме много ясни отношения с Турция. Турция е в директен сблъсък с Русия, без нея нямаше да има зърнена сделка. Да се приписва антинатовска политика на Турция не е справедливо. Който и да стане президент, но той няма да живее, че всичко започва от него. Факт е, че Ердоган е най-влиятелният турски политик след Ататюрк. Турция започна да се променя по-консервативно, насочена към Близкия Изток, но тя ще запази и своята европейска ориентация, прогнози Нешков. 

За нас Турция е един от ключовите играчи за България и е много погрешно само една партия да си общува с турските лидери, изтъкна още Любчо Нешков и добави, че когато подписваме някакви споразумения с Турция, трябва да държим тя да ги изпълнява. 

Близък съм до мнението на Шпигел – Ердоган е непобедимият, той промени решително Турция, бе категоричен журналистът.