Любомир Дацов: Инфлацията е като горския пожар - ще вземе своето и ще угасне

Бюджетът не е антиинфлационен, създава предпоставки за задържането ѝ по-дълго време

Любомир Дацов, снимка: БГНЕС

Любомир Дацов, снимка: БГНЕС

"Инфлацията е като горския пожар - трудно може да се угаси, можеш само да се молиш да не се разпростре. Той трябва да си вземе своето, да изгори площта, на която е възникнал, и сам ще си угасне". Това каза пред БНР финансовият експерт Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите.

Бюджетът не е антиинфлационен, категоричен беше той и обясни, че създава предпоставки за задържане на инфлацията по-дълго време. 

Дацов изказа недоумение защо трябва да има актуализация на бюджета от 1 юли:

"Няма никаква причина, освен чисто политическата - желанието да се харесаш на хората. Друга причина за актуализация на бюджета по средата на годината аз трудно мога да видя. Тревожи ме това, че тази актуализация дори не е свързана с някакви структурни реформи и малко яснота какво смятат да правят управляващите в различните сектори".

Любомир Дацов коментира, че не вижда с какво войната в Украйна налага нещо да бъде променено в бюджета - нито като политика, нито структурни мерки:

"Отражението на войната е по много други канали, включително политическите решения на управляващите, защото част от тези решения са свързани с по-високата инфлация, която съществува в момента в зоната".