Макрон предлагал Украйна да отстъпи територии, за да не бъде унижен Путин

Зеленски категорично е отхвърлил това предложение

Президентът на Франция Еманzел Макрон се е опитвал да постигне успех като посредник между   Украйна и Русия, предлагайки на украинския президент Володимир Зеленски да направи отстъпки по отношение на украинския суверенитет, предаде агенция Униан. Самият Зеленски съобщи пред италиански журналисти, че категорично е отхвърлил това предложение.  

"Не трябва да търсим изход за Русия и господин Макрон не бива да го прави. Смятам, че той прекрасно знае от опит, че докато Русия сама не поиска, нищо няма да предприеме... Той искаше да постигне определени резултати при посредничеството, не ги получи - и то заради Русия, не заради нас.“ – коментира украинският президент.  

По думите му, Макрон му е предлагал да направи териториални отстъпки, за да се запази репутацията на Путин.

"Мисля, че това не е много коректно от страна на едни или други лидери. Не сме готови да пазим нещо на някого и заради това да губим свои територии. Струма ми се, че това е съвсем несправедливо. Това е изгубено време." – категоричен е Зеленски.

Той напомни, че някога световните лидери са позволили на Хитлер да "мисли за нова подялба на света". Нещо подобно ставаше в продължение на много години, докато Европа търсеше подход към Путин и Руската федерация, посочи украинският лидер.

"Русия на 24 февруари показа, че й е все едно какви отстъпки са й направени, тя превзема територии, око е решила да го направи. И не трябва Макрон да прави един или други дипломатически стъпки. Той стана президент, подкрепих го. Но без никакви стъпки встрани, историята не прощава това. Само стъпки напред, ако искаш да си върнеш своето." – подчерта Зеленски.

Превод Faktor.bg