Маргаритов: Около една трета от съобщенията за опасни храни в ЕС, са от България

Хората да запазят част от продукта и да уведомят разследващите органи

Димитър Маргаритов

Димитър Маргаритов

България е на едно от челните места по нотификация на опасни стоки от хранителен произход в ЕС - това означава, че около 1/3 от съобщенията за опасни храни, са получени от България, заяви пред Нова ТВ, Димитър Маргаритов, бивш директор на Комисията за защита на потребителите. По думите му, това може да означава също и че контролните органи стриктно следят пазара.

По-рано беше съобщено за 8-годишно дете, което си е изгорило хранопровода, отпивайки от сокче в хотел.

Маргаритов смята, че през последните години е създадена добра организация, при която, в подобни случаи се изтеглят конкретни партиди стоки.

„Има такъв алгоритъм и той може да работи доста добре. Сега има една безкритичност на пазара, което е предпоставка за подобен тип инциденти. Важно е да се стегнат редиците и да се внимава”, каза още той.

Димитър Маргаритов похвали адекватната реакция на родителите, които са взели бутилката със сок, от която е пило детето - това ще помогне за установяване на обективната истина, смята той. Ако институциите си свършат работа, ще може да се установи причината за този инцидент.

При подобна ситуация с опасни храни е важно хората по възможност да запазят част от продукта и да  уведомят разследващите органи, за да се наложи санкция.