Мария Габриел разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън - какво си казаха

Централна тема на разговора е било стратегическото партньорство със САЩ и визовия режим за българите

Мария Габриел

Мария Габриел

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

В съобщението се казва, че държавният секретар е изразил подкрепа за новото правителство на България и е поздравил неговата ясна евроатлантическа ориентация. Габриел е представила основните приоритети на правителството, като е подчертала активната роля на България в ЕС и НАТО. Изтъкната е била и европейската перспектива за Западните Балкани при спазване на договорените ангажименти.

Централна тема на разговора е било стратегическото партньорство със САЩ като възможност за засилване на сътрудничеството между двете страни в области от взаимен интерес. Събеседниците са потвърдили, че присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизово пътуване остава важен приоритет.

Мария Габриел и Антъни Блинкън се обединиха около важността на подкрепата за Украйна и в този контекст бе отчетена и от двамата значимостта на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България, продължава съобщението на външното министерство.

Телефонният разговор предшества Втората сесия на Стратегическия диалог България - САЩ, която ще се проведе на 25 септември във Вашингтон. Българската делегация ще бъде ръководена от Мария Габриел. Вицепремиерът очаква от срещата да бъдат очертани конкретни стъпки за задълбочаване на сътрудничеството по теми от общ интерес, сред които сигурност и отбрана, енергийна диверсификация, иновации, борба с дезинформацията, информира Министерството на външните работи.