Медведев намекна, че Русия няма да помогне на Пашинян за Карабах - не харесва поведението му

Според него, Пашинян "се заиграва" с НАТО

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Бившият руски президент и премиер Дмитрий Медведев намекна, че Русия няма да помогне на Армения за уреждане на конфликта в Нагорни Карабах, защото Москва не е доволна от поведението на Тбилиси. Сега Медведев е председател на Съвета за сигурност на Русия.

Той заяви в социалните мрежи, че Москва съди своите "братя" според постъпките им и не смята да поема отговорност за чужди "бездарни поражения".

"Веднъж мой колега от братска страна ми каза: "За вас съм чужд, няма да ме приемете." Отговорих каквото трябваше: "Ще съдим не по биографията, а по постъпките". След това той загуби войната, но някак странно запази поста си. После той реши да прехвърли отговорността за бездарното си поражение на Русия." – коментира Медведев.

Явно визирайки премиера на Армения Никол Пашинян, той казва, че става дума за "колега", който се отказал от част от територията на страната си, започнал да се заиграва с НАТО и изпратил съпругата си на запад с "бисквитки".

Припомняме, през годините Русия твърдеше, че подкрепя Армения и я защитава, включително по отношение на карабахския конфлит. Същевременно Кремъл използваше ситуацията в Нагорни Карабах, за да държи Армения в зависимост.  

Последното мирно споразумение с Азербайджан също беше подготвено от Москва и подписано под диктовката на Кремъл, въпреки изразеното несъгласие от страна на Пашинян и недоволството на арменското общество от съдържанието на документа. Въз основа на споразумението в Нагорни Карабах бяха разположени руски сили, но те не изпълниха ангажимента си да осигурят на арменското население преминаване през Лачинския коридор.  

Преди дни Пашинян заяви, че руските миротворци са се провалили и че Армения не може да разчита на Русия.