Медведев пак заплашва с трета световна война

Този път заплахата е на английски

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изрази недоумение от думите на полския външен министър Радослав Сикорски, който допусна американска атака срещу руските сили в Украйна.

Подобна стъпка би довела до световна война, заплаши Медведев в публикация на английски в мрежата X, цитирана от контролираната от Кремъл агенция ТАСС и от БГНЕС. Той коментира изявлението на Сикорски, че САЩ са предупредили Руската федерация, че ще нанесат удар срещу нейните цели в Украйна с конвенционални оръжия в случай на използване на ядрено оръжие от руска страна.

„Първо, янките все още не са казали нищо подобно, защото са по-внимателни от поляците, второ, американска атака срещу нашите позиции означава начало на световна война и външният министър дори на страна като Полша трябва да разбира това”, написа Медведев. Според него Сикорски е решил да изплаши "собствените си господари“.

Медведев реагира остро и на изявлението наскоро на полския президент Анджей Дуда за разполагане на американско тактическо ядрено оръжие на полска територия - той заплаши, че „Варшава няма да остане настрана и със сигурност ще получи своята част от радиоактивната пепел“.