Медведев в словесна война с Бербок, заиграва отново с Втората световна война

Дмитрий Медведев

Дмитрий Медведев

Заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев коментира изявлението германския министър на външните работи Аналана Бербок, че Русия "използва глада като оръжие".

"Изненадващо е, разбира се, да чуем това от официални лица, чиято страна е държала Ленинград под обсада в продължение на 900 дни, в които почти 700 000 души са умрели от глад", написа политикът в канала си в Telegram. И този път човекът на Путин използва познатите хватки на пропагандата - да спекулират със събития от Втората световна война, за да прикриват вината си за това, което сега предизвиква Русия в света със започналата война в Украйна.

Днес се провежда конференция за световната продоволствена криза в Берлин, където главна точка е войната в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че продоволствената криза в света е настъпила много преди специалната военна операция в Украйна и е причинена, наред с другото, от пандемия от коронавирус и грешни изчисления на западните държави. Лавров обаче посочи също, че настоящата ситуация е изострила проблема и че западните санкции са една от основните причини за прекъсването на доставките на храни, което е изострило кризата./БГНЕС