Робърт Менендес: Нужно е по-тясно сътрудничество между държавите на формата "3+1"

Американският сенатор окачестви Путин и Ердоган като опасни и повече от способни да въоръжат енергията

Робърт Менендес

Робърт Менендес

Американският сенатор Робърт Менендес говори на Икономическия форум в Делфи за тристранното сътрудничество в областта на енергетиката между Гърция, Кипър и Израел и САЩ (известно като 3+1) и за това как то трябва да се разшири и да обхване повече сектори.

Според сенатора "3+1" трябва да има нещо повече, което да го свързва като военни партньори и съюзници, за да се предотвратят потенциални атаки в региона на Източното Средиземноморие. Председателят на Комисията по външни отношения на Сената на САЩ окачестви лидерите на Русия Владимир Путин и на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, като опасни и повече от способни да въоръжат енергията. Менендес заяви, че начинът за борба с подобна възможност е чрез съюзи между държави, готови да защитават демократичните си ценности - като Гърция, Кипър, Израел и САЩ, съобщава гръцкото издание "Етникос кирикс".

Tой отбеляза, че са започнали да се осъществяват промени в тази посока, включително премахване на ограниченията за продажба на оръжие на Кипър и подготовката на Гърция да стане следващият получател на изтребители F-35. Алиансът 3+1 ще си сътрудничи в изпращането на съвместни послания относно дейността в региона на Източното Средиземноморие и по-специално относно морските зони, включително зоните за икономическа дейност.