Роберта Мецола: Трябва да се противопоставим на лъжливата и цинична руска пропаганда

Всяка държава е подложена на безпрецедентен натиск

Роберта Мецола

Роберта Мецола

При изявлението си пред европейските лидери в началото на срещата на върха на Европейския съвет, председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола заяви, че всяка държава е подложена на безпрецедентен натиск от:

- инфлация на нечувани досега нива;

- енергийна криза, която означава намаляване на доставките и увеличаване на разходите;

- недостиг на храна, което означава реална възможност за глобален глад;

- социалното въздействие върху най-уязвимите членове на нашите общества, които току-що излязоха от двегодишна пандемия, става все по-тежко с всеки изминал ден;

- колебания на пазарите, които засилват несигурността;

- руска дезинформация, която подтиква към популизъм, национализъм и изолационизъм.

„Би било исторически погрешно решение да не предоставим днес статут на кандидати на Украйна и Молдова или да не дадем ясна перспектива на Грузия.

„Това е решение, което е оправдано, необходимо, възможно и за което се радвам, че виждам консенсус около тази маса. Днешният ден е исторически,“ заяви Мецола.

Първата засегната тема е за членството в ЕС. Тя увери, че „членството в ЕС няма да дойде за една нощ, винаги сме били честни в това отношение“.

Тя допълни, че „това не е просто символичен акт, а ще укрепи ЕС, както и ще укрепи Украйна и Молдова. То ще покаже на нашия и на техните народи, че нашите ценности имат по-голямо значение от реториката… другите чакащи страни - тези от Западните Балкани - също трябва да видят, че надеждата води до резултати. Време е“.

Мецола предупреди, че „би било погрешно също така да се предположи, че общественото мнение ще продължи да определя действията ни в подкрепа на Украйна или да се подценява степента на руското влияние… Трябва да се противопоставим на разказа на Кремъл, а не да подхранваме страховете, които той разпространява“.

Председателят на ЕП увери, че „зелената сделка“ и европейските санкции срещу Русия не са причина за инфлацията. Истинската причина е жаждата на Кремът за повече влияние.

По отношение на климата Мецола заяви необходимостта от освобождение от зависимостта от руската енергетика и осигуряване на енергийната независимост на Европа. Тя апелира за гаранции, че „незабавните, краткосрочни мерки няма да се превърнат в новото нормално положение в средносрочен план“.

Относно инфлацията председателят изтъкна, че проблемът не може да бъде решен от една държава, а че ЕС се нуждае от „стабилен, ясен и единен подход, който да покаже, че всички сме заедно в тази ситуация“.

Мецола също така затвърди позицията на Брюксел, че е нужно ускорение на военната, хуманитарната и финансовата помощ за Украйна.

В речта си тя няколкократно акцентира върху противодействието срещу руската пропаганда: „Трябва да се противопоставим на лъжливата и цинична руска пропаганда, която обвинява за задаващата се криза с продоволствената сигурност действията на Украйна или санкциите на ЕС. Вината е изцяло на агресора“.

Председателят на ЕП увери, че парламентът е готов да посрещне предизвикателствата и е готов да го направи съвместно с институциите и държавите-членки. /БГНЕС