Микробиолози с предупреждение за ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

Изследователи наблюдавали имунния отговор след първата доза на хора с вече изградени антитела

Експерти и изследователи на ваксините срещу новия коронавирус излязоха с предупреждение, че препаратите на "Пфайзер" и "Модерна", чиито ваксини са на РНК основа, биха предизвиквали повече странични ефекти, ако бъдат поставени на пациенти, които вече са преболедували COVID-19.

Заключението е въз основа на направени наблюдения върху медицински персонал, тъй като лекарите, работещи на първа линия, най-често са се инфектирали по време на първата и втора вълна на вируса.

Тази седмица излезе предварително проучване, разработено и публикувано в MedRxiv от учените от Департамента по микробиология към болницата "Монте Синай" в Ню Йорк, според които най-важният въпрос, който възниква при прилагането на ваксини срещу COVID-19, е дали хората, които вече са преболедували заразата, трябва изобщо да получават втора доза от сегашните лицензирани РНК ваксини.

Въпросът е от спешно значение от гледна точка на това, че микробиолозите установили, че имунният отговор след първата доза на хора с вече изградени антитела се равнява на имунния отговор след втората доза спрямо пациенти, които не са били заразени от COVID-19. Изследването е било проведено сред общо 109 души, от които 68 серонегативни и 41 серопозитивни.

Количеството антитела на ваксинираните, прекарали вече COVID-19, не са само с между 10 и 20 пъти повече от ваксинираните, които не са се срещали с инфекцията, но и също така превишават с над 10 пъти средната стойност на антителата при серонегативни пациенти след втората доза на ваксината, уточняват учените, които подчертават, че тези "първи разлики в имунните отговори" ще се нуждаят от допълнителни проучвания, за да се установи дали се запазват във времето.

По думите на учените поставянето на втора доза от РНК ваксина на преболедувал новия коронавирус може да предизвика странични реакции като отпадналост, главоболие, мускулни болки, втрисане и температура. Поради тази причина те съветват да се промени политиката на ваксинация и тези, прекарали COVID-19, да получат само една доза от препарата на "Пфайзер" или "Модерна", за да бъдат избегнати излишни неразположения. По този начин учените отбелязват, че ще има и повече дози от ваксината за спешно нуждаещите се, пише Новини.бг.