Милена Дамянова: Демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова

Милена Дамянова

Милена Дамянова

"Дължим на българските деца изучаването на историята на комунизма - демокрацията е отнела много на Корнелия Нинова, но дава много на младите хора". Това каза председателят на Комисията по образованието и науката и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова в декларация от името на група, предаде "Фокус".

"Уважаеми колеги, народни представители. Пандемията оказа влияние върху всички сектори. Така е. Пандемията изненада всички ни. Факт е обаче, че през тази и миналата година ние получиме по-различне, по-истински поглед върху ролята на учителя, детската градина, училището, на университета", заяви Дамянова.

По думите й факт е, че през тази и миналата година българските деца и млади хора поискаха да се върнат в класните стаи и в аудиториите. "Факт е, че дистанционното обучение, което върви в момента постави България на едно от челните места по образование, защото много европейски държави в момента си предават домашни и изобщо не могат да говорят за обучение в електронна среда. Факт е, че именно българските учители извършиха революция в българското образование, за което безкрайно им благодаря. Факт е, че родителите станаа партньори и участници в образователния процес. Нещо, за което всички ние работим от десетилетие", заяви още Дамянова.

"Понеже говорите за провал, ще ви кажа няколко числа. Само за този мандат на управление на ГЕРБ "Обединени патриоти" средствата, волжени в образование, за инфраструктура надвишават 1 млрд. Средствата за заплати на учителите, защото всички говорят, че учителят трябва да бъде подкрепен, но единствено по време на управлението на Орешарски за последните 10 години имаме 0 % увеличение на заплатите на учителите. Ще ви кажа средствата за заплати през 2021 г. 360 млн. допълнително. 450 лв. е заплатата на учителите в началото на управлението на ГЕРБ 2009 г. минималната. Днес вече тази минимална заплата е 1260 лв.", допълни още председателят на Комисията по образование.

"Мога да продължа много да говоря за промените в образованието, за образователните реформи. Засегнахте тема, която не бива да се политизира, г-жо Нинова. Само ще ви кажа, че със сигурност не сте прочели Законът за предучилищно и училищно образование, но учебниците се пишат от учители, преподаватели, оценяват се от всички учители, от учени от БАН преди министърът да ги утвърди. Това, което пропуснахте да кажете само кое е издателството, което ще издава един учебник. Нещо друго, с което ще завърша, защото не мисля, че трябва да принизяваме дебата за образование до нивото, което го направите вие", каза още Дамянова.

По думите й именно това управляващо мнозинство е заложило в учебните програми в учебниците изучаването на историята на комунизма. "Нещо, което дължим на българските деца, на новите поколения, защото историята трябва да се познава. Това е нещо, за което се борим от години. Знаем, че демокрацията ви е отнела много, но и на тези млади хора, които днес имат възможността да присъстват на нашето заседание, дава много", заяви още Дамянова.