Министър на Мицкоски с нагъл коментар: Адвокат ще каже дали съм българка, аз не знам

Саня Божиновска се е възползвала от българския си паспорт, за да върти бизнес в Хърватия

Македонският министър на енергетиката Саня Божиновска обяви на пресконференция, че ще се консултира с адвокатите си дали още има българско самосъзнание.

През юни тази година стана ясно, че Божиновска има българско гражданство и че е управлявала фирма в Хърватия с български паспорт. А за да получи българско гражданство, кандидатът трябва да декларира пред властите в София, че се чувства българин и да посочи българските си корени.

На въпрос дали ще покаже пред обществото документ, потвърждаващ, че вече не е българска гражданка, Божиновска от редиците на ВМРО-ДПМНЕ отговори, че ще трябва да се консултира с адвокатите.

Запитана дали все още има български паспорт, тя заяви: "Въпросът е неотносим към темата на пресконференцията. Имам македонско и чешко гражданство. Имам и македонски, и чешки паспорт. Ще трябва да се консултирам с юристите по този въпрос. Проведоха тази процедура много отдавна."

Същият отговор Божиновска даде и на питане дали "все още има българско самосъзнание":

"Това бяха изявления, които сега не си спомням. Беше много отдавна. Аз не съм ръководила процеса, управляваше се от адвокатска кантора."

БГНЕС припомня, че Божиновска призна, че е имала българско гражданство, от което е поискала освобождаване. През юни месец тя твърдеше, че процедурата е приключила. Божиновска обаче не доказа дали е получила решение за освобождаване от гражданство, без което формално все още е гражданин на България. Министърът в кабинета на Християн Мицкоски притежава редица имоти в Испания, Португалия и Сърбия./ БГНЕС