Министър Попов: Хибридната пропаганда на Москва не е целенасочена, а опортюнистична, следи се на момента от какво се страхуват страните

Юлиян Попов, снимка: БГНЕС

Юлиян Попов, снимка: БГНЕС

"Хората могат да са спокойни, няма радиация в Черно море. Нека да вярват малко повече на институциите. Министерството на околната среда и водите постоянно публикува информация, която е проверена и не е ангажирана към хотели. Преди седмица имаше разлив на петрол до Констанца и ние веднага казахме за това и че го следим. Няма криене в цялата тази работа". Това заяви пред БТВ екоминистърът Юлиян Попов по повод взривения язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна. Припомняме, че след това се изписаха информации, че водата в Българското Черноморие може да е радиоактивна. 

"Има естествен страх, че ако се случи нещо на няколко стотин километра от нас, може да се стане нещо. Второто е, че вярваме на социалните медии, а не на институциите. Руски журналисти са записани как се планира да се възползват от случая "Нова Каховка", за да провалят сезона на България и на Румъния, за да се предизвикат протести за мир срещу Украйна. Това е документирано и не си го измислям аз. Освен това, българска медия непрекъснато говори точно за това, твърдейки, че получава информация от Украйна, а е точно обратното. Хората трябва да са скептични към подобни новини. Хибридната пропаганда не е по този начин целенасочена и никой в Кремъл не се е прицелил точно в туристическия сезон. Тя е високо опортюнистична и наблюдава дали има някакъв страх, който да бъде увеличен и катализиран. Следи се дали има някаква малка катастрофа, която да бъде разпространена. Когато усетят подобна възможност, се гледа да се разпространи", каза още министър Попов.