Министър Радев: Енергодружествата не дължат компенсации на останалите без ток заради снеговалежа

Румен Радев, снимка: БГНЕС

Румен Радев, снимка: БГНЕС

"На абонатите, които останаха без ток по време на снеговалежите на 25 и 26 ноември, а на места и в повече дни, не се дължат компенсации от енергоразпределителните дружества", заяви енергийният министър Румен Радев по време на изслушването в Народното събрание.

Причината е, че прекъсването на тока не е по вина на дружествата, а заради повреди в мрежата по независещи от дружествата причини.

"Да, съгласно тези общи условия съответното дружество дължи неустойка в случай, че клиентите останат без електрозахранване повече от 24 часа по вина на дружеството. В случай че преустановяването на снабдяване с електрическа енергия се дължи на повреди в електрическата мрежа и съоръжения по независещи от него причини, в това число и вследствие на непреодолима сила електроразпределителното дружество не носи отговорност", каза министър Радев.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обаче съобщи, че три работни групи проверяват трите електроразпределителни дружества, за да се установят действията им и  дали трябва да се изплатят компенсации.

След проверката Комисията ще се изготви доклад:

"Ако в рамките на 24 часа след изтичане на ограничителния режим не е преодоляна аварията и възстановяването не е осъществено, се заплащат еднократна сума от 30 лв. на всеки клиент. За всеки следващи 12 часа 36 нагоре се заплащат по 20 лв. на всеки клиент. Това са именно тези изисквания, които Комисията за енергийно и водно регулиране в резултат на действията на групите по извънредната проверка трябва да установят и бъдете сигурни, че комисията ще се произнесе с решение, което да защити интересите на потребителите", каза шефът на КЕВР.