Мира Радева: С един ход Слави показа, че е сто пъти по-авторитарен от Борисов

Социоложката е разочарована, че на 4-ти април гласувала за ИТН

Мира Радева

Мира Радева

"Явлението Слави се оказа диагноза за състоянието на българското общество и собствената ни недалновидност". Това заяви социологът Мира Радева пред "Фокус". Тя каза, че е гласувала за ИТН на миналите избори, но е останала разочарована. Това, което прави Слави, е в пълно противоречие на демокрацията, каза още Радева.

“Бях разочарована от подхода им в 45-то НС. Там видях хора, които влизат като „слон в стъкларски магазин“. Хора, които започнаха да сипят ругатни срещу журналистите и да се държат необосновано арогантно. Очаквах от тях прагматизъм и калкулиране на възможните плюсове и минуси, на един или друг подход, но явно сценарият си е бил избори до дупка, докато се наложат, което е нелепо за демокрацията. Нелепо е някой да се налага силово“, коментира тя.

В момента Слави Трифонов е в изолация, защото доказа, че е сто пъти по-авторитарен от Борисов, коментира още тя.

„С един ход Слави доказа, че е сто пъти по-авторитарен от Борисов. Само си спомняте как Борисов отстъпваше при всеки публичен натиск и то по всеки въпрос. Той затова остана на власт толкова много години. Защото колкото и да беше силов, когато му се опънат, даваше заден. Винаги е било така, дори е критикуван за това. Докато сега дори не знаем, на какво сме свидетели“, каза социологът.

Цялата политическа класа получава червен картон, щом избирателната активност бе толкова слаба. Хората на Слави приличат на деца, които мислят, че с тропане с крак ще постигнат всичко. Българското общество е фрагментирано и не умее да води диалог, каза още Мира Радева. Бунтът на младите е разбираем, но това, което ни се предлага, е плашещо, защото ни дърпа назад. Има много важни и належащи въпроси и е абсурдно на този фон да си говорим за северномакедонец в Космоса, каза още тя и предупреди, че ако се стигне до трети избори, куп проблеми ще останат нерешени.