Митрофанова: Заради американската политика отношенията ни с България може да се определят като дипломатическо противопоставяне

посланик Митрофанова

посланик Митрофанова

В момента се води геополитическа битка между сили, които искат многополюсен свят и сили, които искат еднополюсен свят. Това заяви в интервю за bTV посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Според нея в последните две години отношенията между Русия и България могат да бъдат определени като период на дипломатическо противопоставяне.

Запитана дали си е отговорила на въпроса "къде се намира в координатната система България - с ЕС ли е, със САЩ или с Русия", посланикът казва: "Може би тогава думите ми не бяха добре разбрани. Ние приемаме избора на България - Вие сте член на ЕС и НАТО, това е факт. Но сме против алиансовата групова солидарност, но без да пречи на прагматичното сътрудничество с останалия свят, включително и с Русия. Мястото на Русия в историята на България е особено, обединяват ни православието и езикът на първо място. Русия е освободила България от турско робство и ми се струва, че хората помнят това много добре. И затова не ни се иска тази блокова дисциплина и солидарност да пречи на нормалното развитие на сътрудничеството между нашите страни".

По думите на Митрофанова обаче това именно те се оказват сериозна пречка.

"Пречи, защото в момента Русия е подложена на много сериозен натиск, при това често - неоснователно. В момента се води геополитическо сражение между две направления - искащото многополюсен свят и искащото еднополюсен свят. Ето американците, които аз наричам мисионери, се опитват да ощастливят целия свят с еднакъв подход към демокрацията. Тези понятия като демокрация, права на човека започнаха да се използват като опит да се подчинят определени страни", посочва руският посланик у нас.

Посланик Митрофанова коментира още, че гоненето на дипломати е непонятно и без доказателства. "Това беше предшествано от период на разцвет - имаше визити на Радев, на Борисов, Медведев. Всичко изглеждаше чудесно. Но – мисля, че това не се хареса в парадигмата на тази блокова система. И след американска визита от правоохранителната система започна гоненето на дипломати. Ние подхождаме философски и разбираме, че България е малка страна, трябва да се развива, че ЕС дава определени средства и помага. Но не мисля, че заради това трябва да се принасят в жертва отношенията с Руската Федерация".

В интервюто си пред бТВ Митрофанова коментира още шпионските скандали, разтресли страната през последните месеци, случая "Слрипал", задържането на руския опозиционер Навални, както и ситуацията в Украйна.