Ако станем заложници на руснаците, АЕЦ „Белене“ ще се превърне в адска машина, която скоро ще избухне

За Путин тя е последната надежда да установи пълен контрол над България

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

Последните противоречащи си твърдения на министър Теменужка Петкова показват, че тя се е оплела като пате в кълчища. Проблемът не е, че тя нищо не разбира от енергетика. Проблемът е, че и съветниците ѝ нищо не разбират.

Възхвала на енергетиците

Няма да забравя как след провала на местните избори през 2007 г. цялата софийска партийна организация на БСП гледаше Румен Овчаров както зайчето гледа змията, която ще го лапне. За пет минути онези, които бяха решили да му искат сметка за поредната загуба, си подвиха опашките и започнаха да му ръкопляскат. Нищо чудно – те бяха обикновени чиновници и партийни членове, а той беше енергетик.
Овчаров и останалите енергийни играчи от години лъжат, че без АЕЦ "Белене" ни чака режим на тока. За да ни убедят в това, те представят лъжливи прогнози за производството и потреблението на електроенергия, измислят несъществуващи кризи и буквално саботират българската енергетика.
Проблемът е, че в света на политиката единствените специалисти, които всички признават за специалисти, са енергетиците. Това позволява на най-подкупните и безскрупулните измежду тях да правят каквото си поискат. Една ядрена централа струва толкова безумно много, че нито един политик не смее да използва здравия си разум, за да зададе на министъра десетина елементарни въпроса.
Е, в такъв случай ще се наложи тук да ги задам аз. Предлагам на следващата пресконференция на министър Петкова колегите журналисти да  ѝ ги зададат от свое име.

10 въпроса към министър Петкова

- Има ли нужда от нова генерираща мощност като АЕЦ „Белене“? 

- Ако да, не може ли тя да дойде от не толкова опасно производство?

- Колко ще струва изграждането на централата?

- Колко ще струват допълнителните съоръжения, които ще я обслужват?


- Къде ще бъде депото за радиоактивни отпадъци? Гарантирате ли, че те няма да заразят подпочвената вода и цялата околност?

- Има ли технически проект? Къде е? Защо никой не го е видял?

- Какви ще са пораженията при ядрена авария с мащабите на Чернобил или Фукушима?

- Кои райони от страната няма да бъдат облъчени с радиация? Има ли такива?

- Давате ли си сметка, че АЕЦ „Белене“ ще ни постави във вечна зависимост от чужда държава?

- Работи ли някой ваш съветник не за България, а за Русия? А вие?

Лъжливите прогнози 

Предупреждавам министър Петкова, че енергийните експерти, които са се продали на руснаците, имат дълъг опит с апокалиптичните прогнози за нарастващото енергийно потребление. 
На 20 март 2006 г. Националната електрическа компания (НЕК) организира кръгла маса с тревожното название "Енергетиката на България - накъде?” На нея тогавашният заместник-председател на директорския съвет на компанията Васил Анастасов обоснова тревогите си с лъжлива графика, чиято очевидна цел бе да докаже абсолютната необходимост от построяването на АЕЦ „Белене”. Според графиката излизаше, че нашата енергийна система е изчерпила възможностите си още през 2005-а и към времето на кръглата маса недостигът на мощности е надхвърлял 500 мегавата.
Господинът изобщо не се смущаваше от това, че ако в думите му имаше и капка истина, в момента страната трябваше да се гърчи в жесток режим на тока. И за да бъде по-убедителен, беше намалил почти с 30 процента мощността, с която разполагаха съществуващите централи. Това явно му се бе видяло недостатъчно убедително и той си бе изсмукал от пръстите един рязък спад на инсталираните мощности от 2020 г. нататък.
Направих си труда да сравня неговата прогноза с по-нова – тази на Енергийния системен оператор (ЕСО) за периода 2019-2028.
Според ЕСО абсолютният максимален товар на системата през 2019 г. е бил 7730 мегавата.
Графиката на Атанасов твърдеше тогава, че през 2019 г. необходимите генериращи мощности ще бъдат 11 800 мегавата – над 1,5 пъти повече.
Вероятно прокуратурата би могла да проучи дали някои от договорите, които г-н Атанасов е подписвал в качеството си на зам.-директор, не са причинили щети на държавата, но това си е проблем на прокуратурата. Ние тук се занимаваме с неверните прогнози на НЕК.

Спокойно, ток ще има 

За да не се плашите от някаква бъдеща енергийна криза, запознайте се с прогнозите на ЕСО за 2028 година. Те са направени без никакви ядрени фантасмагории – без нов блок в АЕЦ „Козлодуй“ и без каквито и да било блокове в АЕЦ „Белене“. 
През 2019 г. разликата между разполагаемата мощност и максималният товар на системата, тоест свободната мощност, която може да се използва за износ на ток, е била 240 мегавата. Благодарение на въведени нови и рехабилитирани стари мощности тази разлика, този буфер на безопасност през 2028 г. ще стане четири пъти и половина по-голяма – 1060 мегавата.
Тогава защо ни плашат с недостиг на ток?
За да не утежнявам работата на прокуратурата, ще пренебрегна най-вероятната според мен причина.
Ако хипотетичният търг, за които от години каканиже министър Петкова, бъде проведен и го спечелят руснаците, ще изпаднем в енергийна и икономическа зависимост от доказано най-опасния ни зложелател и враг. АЕЦ „Белене“ ще се окаже финансова адска машина, която ще бъде взривена от него в първия удобен момент. 
Тъй като не желая да ви вгорчавам живота с черни мисли, ще разгледам втората възможност.

Ядрените файтонджии

Представете си какво би станало, ако в началото на ХХ век лондонските файтонджии бяха организирали заговор срещу застрашаващите бизнеса им автомобили. Сър Артър Конан Дойл веднага щеше да напише разказ, в който неговият герой разкрива мотивите на заговорниците и ги разобличава пред обществото.
Днес тази измислена ситуация се повтаря наистина, само че в глобален мащаб, а вместо безобидни файтонджии в заговора участват едни от най-опасните хора на планетата – световното ядрено лоби. Възможностите му са такива, че без проблем купува отделни политици и цели правителства. След като един мижав „Роснефт“ купи бившия немски канцлер Герхард Шрьодер срещу годишна заплата от 250 000 евро, колко му е Международният комитет по атомна енергия (МКАЕ) към ООН да купи няколко наши ключови политици?
Мислите, че това би било неморално? А какво ще кажете за морала на Ханс Блике, бившия шеф на МКАЕ, който само четири месеца след трагедията в Чернобил каза: „Атомната индустрия може да поема катастрофи като Чернобил всяка година“? 
Перспективите на ядрените файтонджии се влошават с всяка изминала година. В света вече почти не се строят нови ядрени централи. Идва ерата на водородната енергетика – без радиоактивни отпадъци, без замърсяване.
Не мисля, че българските политици са толкова тъпи и безотговорни, че да не се заинтересуват от тази перспектива.
Освен ако въпросът опира не до обикновена продажност, а до национално предателство в полза на чужда държава. Да, да – говоря за двукратния ни окупатор, който много иска да го почитаме като освободител.
Ала това е тема за отделен разговор.