Чува ли Румен Радев посланието от САЩ - няма да търпят олигарси, свързани с Русия

Кремъл са доволни от битката на Борисов и Радев - президентът успешно срива държавността в България, като саботира изборите и многопартийната демокрация

Димитър Попов

Изборите наближават, предизборната кампания вече тече и става все по-ясно, че основния играч в кампанията ще е служебното правителство на Румен Радев. Според проучване на Алфа рисърч, 51% от гражданите имат най-голям интерес към действията на правителството, само 46% се интересуват от партиите, които участват в кампанията. Очевидно избирателите са наясно, че 

битката е между Радев и Борисов, 

а не между политическите партии в България. 
Ситуацията е парадоксална, защото по правило партиите трябва да се борят помежду си за властта, като представят платформи за управление и обещават ползи за обществото. 
Битката понякога е мръсна, с компромати, друг път е само с лозунги и плакати, а има случаи и на физическа разправа между избирателите. Какво да се прави, това е част от демокрацията. Така работи многопартийната политическа система. Но за да съществува тя, държавата трябва да гарантира, че всички партии на изборите са равнопоставени пред закона. Правителството следи техните битки да са без фалшификации и внимава да не допусне нарушение на правилата. А основното правило, което държавата гарантира е, че нейното правителство ще направи честни избори. Целта е да се осигури предаване на властта по мирен начин и гарант за това е суверена – по-рано народа, а сега президента Радев, който ги провежда.
Парадоксът е, че в тази предизборна кампания за властта се борят служебното правителство и ГЕРБ. Звучи направо откачено, защото това напълно обърква всякакви теории за демократични избори. В нашия случай правителството не е арбитър, а е

 острие срещу най-голямата партия – ГЕРБ

 Открито заявената цел на министрите е да я изхвърлят от битката на всяка цена, с всякакви средства, като откажат нейните симпатизанти да гласуват със заплахата, че ще ги изчегъртат, ако пуснат бюлетина за ГЕРБ. Това е атака срещу демокрацията и срещу политическите свободи на гражданите, защото така са застрашени свободата на сдружаване и автономността на политическите партии. Правилно подметна и Борисов – сега ще дойдат за мен, но после ще дойдат и за вас, така да знаете. 
Чуха ли го другите партии?
БСП активно участва в атаката на правителството, защото всъщност тя стои зад служебните министри. Чрез тях БСП влезе през задния вход във властта и в лицето на Румен Радев има инструмент, с който накрая да победи ГЕРБ, без червените да поемат политическата отговорност за това. Отговорност ще носи Радев, а Нинова само ще обира резултатите – това е перфидния замисъл и до момента той работи. 

От ДПС са сеирджии

 Не ги вълнува особено битката на терена, те не зависят от кампанията и си имат толкова гласове, колкото им трябват. За тях няма значение дали ГЕРБ ще изчезне от сцената или пък БСП ще управлява отново. Те могат и с едните, и с другите. Затова седят отстрани, гледат битката и ядат рахат локум на воля.
„Има такъв народ“ прекъсна всички официални връзки с това правителство и с Радев. Те нямат министри, не се ангажират с битката срещу ГЕРБ, от време на време хвалят Радев, че бил много добър президент и го поощряват да продължава войната срещу Борисов. Трифонов има полза от пораженията върху ГЕРБ, защото те му отварят пътя към първото място в изборите, без самия той да е казал и една дума. 
Същото злорадство показват и от ДБ. Защо да влизат в предизборна кампания, щом 

Радев им върши мръсната работа

 Помагат му от време на време с някой пърформанс пред прокуратурата, колкото да задържат формата на своите протестъри и толкоз.
И в Кремъл са доволни са от тази битка на Борисов и Радев. От тяхна гледна точка президентът успешно срива държавността в България, като саботира изборите и многопартийната демокрация. Те знаят, че тази война на президентството срещу ГЕРБ проваля демократичните избори, които са в основата на ненавижданата от Кремъл западна демокрация. Освен това така се настройва едни срещу други привържениците на ГЕРБ и симпатизантите на президента, което е отлична почва за граждански размирици, които ще дестабилизират една членка на НАТО и ЕС. Путин не се интересува какво ще стане с ГЕРБ и ще има ли правителство на БСП. На него му трябва 

слаба, дезорганизирана държава, която да е под руски контрол,

 въпреки членството си в НАТО.
Както виждате, Румен Радев за повечето партии се явява инструмент, който им върши мръсната работа по ликвидирането на ГЕРБ в самата кампания. Какво по-добро можеха да искат опозиционните партии от такова острие като него? Те ще правят избори целите в бяло, ще се усмихват и ще обещават реки от мед и масло, докато ГЕРБ ще води война с много жертви срещу амбициозен генерал. 
Накрая и на Вашингтон му стана ясно какво се случва в България. Те изпратиха уникален знак – елиминираха по закона „Магнитски” и Делян Пеевски – човека на Борисов, и Васил Божков – човека зад Румен Радев. Те са наясно кой с кого се бие зад кулисите и обявиха, че 

няма да търпят никакви олигарси, свързани с Русия,

 да дирижират политическото статукво. 
Що се отнася до българските избиратели – те струва ми се още не са схванали драматизма на ситуацията. Очевидно разбират, че тези избори няма да са като останалите, затова интереса им към служебното правителство е така силен. Не разбират обаче, че след изборите сметката ще я плащат те самите. Затова ще предложа спортен пример, за по-добро онагледяване на ситуацията…
Представете си го като футболна драма... Последните отбори в класирането не признават шампиона, затова съставят общ отбор срещу него, предварително подкупват съдийската бригада и съдиите още от съблекалнята започват да гонят играчи на шампиона и дори лично се опитват да изпочупят краката на играчите. Освен това арбитърът излиза лично пред феновете по трибуните и им обявява, че ще ги изгони от стадиона ако викат за омразния отбор. В българския футбол е имало подобни ситуации и по това той прилича на българската политика. 
Та в момента политическите фенове гледат тази шоу програма и според своя профил реагират различно – някои се ядосват и освиркват съдията Радев, други му се радват, че най-после ГЕРБ няма да е шампион, а трети гледат и псуват родната политика, която е така дълбоко корумпирана и негодна да установи сносен ред в българската държава. 
Най-щастлив от тази ситуация ми изглежда Румен Радев. Той разбира, че е много важен в тези парламентарни избори и това го изпълва с гордост и самочувствие на лидер. Вече подушва втория си президентски мандат, защото е сключил сделка - като минат изборите на 11 юли, БСП, „Има такъв народ“, ДБ и мутрите на Манолова ще направят някакво правителство, което на свой ред ще му се отплати в президентската кампания. Нали той им изпълни мократа поръчка срещу ГЕРБ, значи и следващото правителство ще отстреля неговите противници в кампанията през октомври. 
Не е тайна, че Румен Радев е много амбициозен, но посредствен човек. Отсега мога да му кажа, че си е направил криво сметката. В политиката благодарност няма. Там има само интереси. Партиите, които така грижовно го подкрепят в момента, далеч не са му сигурни партньори в бъдеще. Ако след 11 юли те направят правителство, само БСП ще си спомни за него. И то защото Нинова вече се излъга да му даде подкрепа. „Има такъв народ“ и „Демократична България“ ще го забравят на часа, защото ще е камък на шията. Едно бъдещо тяхно правителство трябва да има проевропейски и пронатовски профил. Дори да не искат, трябва да демонстрират такова поведение, защото натискът от Вашингтон се усилва, войната с Русия придобива все по -голям мащаб и колебания в българското правителство няма да бъдат толерирани. Слави Трифонов го разбра и в интервю през май уточни, че неговата партия е натовска и той няма общо с Русия. Същото твърдят и от Демократична България. Самият Радев обаче има проруски профил и в САЩ са наясно кой стои зад него. С мерките срещу Васил Божков, мотивирани от влиянието на руската мафия в България, 

на Радев му показаха, че олигарсите и техните политици нямат бъдеще

Ето защо, ако имаме редовно правителство след 11 юли, срещу Радев на президентските избори може да се явят двама силни кандидати. Единият е Кубрат Пулев. Той вече създаде своя партия, обеща да се кандидатира за президент и вероятно ще обере доста от гласовете, които иначе подкрепят Слави Трифонов и патриотите.
Другият кандидат, за когото има слухове, е бившият президент Петър Стоянов. Той е обединителна фигура за десните от всички цветове. ГЕРБ сигурно ще го приемат, ще го подкрепят и от ДБ, вероятно и хората на Манолова също, а това означава, че Радев ще си остане само с гласовете на БСП накрая.
Ето защо смятам, че Румен Радев в момента изживява своите 15 минути слава. Той естествено не подозира, че е 

момче за мокри поръчки,

 което са наели само да убие ГЕРБ. Сигурно не знае, че такива момчета като него след поръчката не ги избират на публични длъжности. Съдбата им е съвсем различна, и може да му я разясни вътрешният министър и бивш следовател Бойко Рашков, който се е занимавал с не един и двама руски килъри…