De Profundis: Герои и идиоти по време на коронавирус (част втора)

Разум в мерките, Генерале!, за да не предизвикаме хаоса, от който уж опитваме да се спасим

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

В цялата още мътна история с коронавируса има и някои добри новини, граждани.
Първата е, че най-мощната икономика в света – тази на САЩ, се преориентира към работа в кризисна ситуация и за преодоляване на кризисната ситуация. 
Имам предвид съобщенията, че „Дженерал моторс” започват да произвеждат респираторни апарати, а „Боинг” – медицински предпазни шлемове. Нали се сещаме това какво значи? Да, добре го знаем от времето на Втората световна война. Малко, след като американската производствена машина тогава се задвижва в правилната посока, антинацистката коалиция беше залята с танкове, самолети, кораби, боеприпаси и всичко останало, необходимо за победата. 
Така ще стане и сега във войната с вируса – скоро ще имаме по аптеките достатъчно шлемове, за да се предпази, за ужас на министър Горанов, дори най-последният жив български маргинал. Ще имаме по болниците и купчини респираторни апарати, което от една страна е прекрасно, макар в цялата работа да има и лъжичка катран – купчината ще е доста безполезна, защото пък нямаме достатъчно подготвени лекари и сестри, за да ги ползват правилно и да не убиват пациентите, вместо да ги лекуват с тях. 
Така или иначе, обучен медицински персонал американските заводи не могат да ни произведат, колкото и да се мъчат. И каквито и пари да им се наливат. 
Впрочем, когато Германия отпусна 750 милиарда евро за борба с коронавируса и подкрепа на икономиката, наблюдатели с право коментираха, че Берлин вади голямата базука. Но какво да кажем за Вашингтон, който сложи на масата

 2 трилиона и 200 милиарда долара

 за същата цел? 
Вирусът дори не може да преброи до толкова….. 

Втората добра новина е, че наистина водещите специалисти и лаборатории по генетика и вирусология в света, тези в САЩ, Германия, Франция, Великобритания и Израел, да не пропускаме Австралия, работят трескаво в три посоки – адекватни тестове, ваксина и лекарство. Първото се чака скоро, второто и третото – по-късно, за съжаление, те не стават чак толкова бързо, колкото ни се иска. 


Но не вярвайте на китайците, а особено на руснаците,

 когато се фукат, че са на ръба да създадат - или даже вече са създали – нещо чудодейно, което мачка коронавируса. Ако бяха го създали, Путин нямаше да се явява на публично място, облечен като космонавт в американски защитен костюм. 
Третата добра новина е, че все повече хора по света започват да разбират цирково-рекламния характер на отвратителната лъжа, която стои зад масивните руски и китайски акции „в помощ” на най-засегнатите от коронавируса страни. 
Извинявайте, официален Китай, който в първите два месеца от плъзването на заразата криеше всичко за причините, пораженията и опасностите от нея, сега е най-отворен и загрижен за оцеляването на другите? И ´що не – да продаваш безполезни бързи тестове на Испания и Италия и да представяш това за дарения от загриженост, си е страхотен ПР за управляващата Китайска комунистическа партия. 
Ей, нали не сме забравили, че точно червената комунистическа мафия продължава да управлява тази иначе наистина велика страна?  
А какво да кажем за още по-отвратителната политика на Москва? Китайците поне първо се погрижиха за собствените си хора, а после за света - докато кремълските мафиоти за пореден път доказват, че изобщо, ама изобщо не им пука за собствения им народ, само за лъскането на фалшивия си имидж. 
Та, колко, казва путинската пропаганда, са умрелите от коронавирус в Русия? Емен-емен, колкото в България…..На всичкото отгоре, великите руски учени, дето трудно намират снега през зимата, в момента имат поне 6 разработки за ваксини, с които ще спасят света. 
Ще го спасят - ама друг път!
Но за сметка на това, докато чакат да го спасят, са се захванали да помагат на Италия и други поробени от коронавируса страни. 
Странното обаче е как номерът им почти винаги минава, поне отначало. 
Руснаците пратиха камиони с безполезно военно оборудване в Италия и левичарските или откровено проруски италиански интелектуалци, политици и медии се скъсаха да им благодарят, без да споменат и думичка за реалната помощ, получена преди това и по същото време от САЩ, Германия и други евро-атлантически партньори. 
Тази италианска кампания бе подета от всички забележително услужливи към Русия медии по света, включително в България. 
Ама то друго не съм и очаквал, де. Като гледам как българските „журналисти” ни свеждат почти цялата информация за развитието на кризата основно през мъдрото всевиждащо око на ТАСС; като чета всекидневните информации за нов руски пробив в битката с коронавируса – било чрез водка, било чрез чудодеен разговор с Путин; като се забавлявам със заливащата ни руска помия за окаяното положение на ЕС, който дори с един жалък вирус не може да се пребори; като научавам от велики руски спортисти как коронавирусът е божие наказание за гадния свят заради санкциите, които той налага на Русия и в частност – на руските спортисти…..  

През последните няколко дни все пак италианците започнаха да се усещат и да дават на заден, но мандалото лопна и пропагандната работа на Кремъл вече е свършена от тях – светът е информиран от първа страница, че добрата Русия помага. Дали същият свят ще чете опроверженията, сбутани на 62-ра страница, сами се сетете.
Но, от друга страна, все повече наблюдатели от демократичния свят проглеждат за истината и я споделят - а това вече започва да работи и да натежава срещу 

отровната за хората и народите хибридна кремълска пропаганда

 Така или иначе, да оставим с руските недомислици да се справя самата Русия, която вероятно днес вече е пламнала, а утре може, не за първи път в историята си, да остане без хора, които да прибират труповете от улиците. 
Най-актуалният въпрос е как ние тук, в България, да се справим със себе си. 
В началото не беше така, но вече започвам да забелязвам тревожната за подобни времена тенденция „отгоре” да се издават неясни, дори откровено противоречиви нареждания, които объркват всички граждани, но най-много – местната власт, полицията и другите люде, които трябва да съблюдават изпълнението на предвидените антикризисни мерки. 
Нали се сещаме, че ако последното решение по даден въпрос в крайна сметка се взима от редовия полицай Иванов, тогава ще я оплескаме тотално.
Да, днес редовият полицай Иванов може да знае, че здравният министър е издал заповед всички задължително да ходят с маски, но да не е чул, че Генералът отмени това и каза, че има гратисен срок до събота хората да се снабдят с маски. 
Или редовият полицай Иванов може да не знае, че шлемът, с който аз ходя, е далеч по-добро средство за предпазване от платнената маска, с която са го накиприли неговите началници и да иска да ме глоби, защото съм без маска.
И изобщо – някой ще ми обясни ли как, след като до вчера СЗО и самият Генерал се противиха твърдо на носенето на маски, днес те вече са задължителни и дори не друг, а Мутафчийски е дал идеята на здравния министър.  

Не знам също кой идиот измисли гениалното решение в Пловдив транспортът да бъде разреден в условията на извънредно положение. Това, както се сещате, води до масово струпване на хора, вместо да стане обратното – да се пуснат допълнителни автобуси, за да се разреди тълпата в тях. 
Не знам откъде се роди и глупавата идея, че хората в цялата страна не бива да минават през парковете и градините. Защо бе? 
Ама там се били събирали тайфи от пенсионери на моабет. Да, така е, виждал съм ги. Ами като се събират, редовият полицай Иванов, който сега пази вятъра да не духа в парка, да разпръсква тайфите и да предупреждават хората да не сядат по пейките. Ако трябва – да глобява нахалните. Така същата полицейска единица няма да натовари Системата, ще върши по-полезна работа, отколкото сега, когато само върти синджирчето, а напрежението ще намалее.   
Но, така или иначе, да забраниш самото минаване през градския парк, си е пълна тъпня. Не само защото дори поглед към зелено и малко чист въздух в тази ситуация се отразява добре на всеки човек, но и защото ако трябва да отида до банката отсреща и за целта трябва да заобиколя парка, ще прекарам много повече време навън и ще срещна много повече хора. 
Чувам обаче и за един още по-тъп проект, за който много се говори напоследък - да се въведе собственоръчна декларация или дори – SMS, за всяка излизане от дома. 
Всички прекрасно знаем, че е 

безсмислено, дори е противопоказно

 за общественото здраве, да се налагат мерки, чието спазване реално няма да се контролира, защото няма как да се контролира. А неефективните опити за частичен контрол пък само ще изнервят хората и ще предизвикат обратен на очаквания ефект.  
Да, ако има един нарушител на закона, той лесно ще бъде хванат, но ако всички граждани решат да нарушават закона заради неговото безумие, то няма полиция, която да ги спре. 
Така че – разум в мерките, Генерале!, за да не предизвикаме хаоса, от който уж опитваме да се спасим.