De Profundis: Руските простотии наистина счупиха тъпомера

Да се надяваме, че червената крушка в главата на Запада най-после ще светне за руската заплаха

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

„Смятаме, че Венера е руска планета“ – каза Дмитрий Рогозин, един от най-видните руски мислители за всички времена. 
Не, не е смешно, а плашещо, този тип не е случаен палячо, а е неслучаен палячо - шеф на „Роскосмос“, руската НАСА, бивш заместник на Путин в руската ВПК, бивш вицепремиер и важен играч на Крим, бивш специален представител на Русия в НАТО и лично на Путин в преговорите с ЕС, човек със здрав ченгеджийски произход и специално образование. 
И той сериозно твърди, че Венера е руска планета!

Да, знам, ако устата на руснаците беше голяма колкото имперските им мераци, те вече щяха да са отхапали някой крайник на Вселената. Но, слава Богу, не могат да вредят колкото им се ще, защото Господ ги е дарил с некадърност и тъпота. Така, де, след като Рогозин е една от най-умните рожби на Матушката…..

Основанията му да смята Венера за руска ли? 
„Нашата страна е била единствена и първа на Венера. Там имаше наш апарат, той проведе изследвания, като цяло е истински ад“. 
Ами какво да кажат американците за Луната, тя американска ли е, след като знамето им се вее там. Е, не се чак вее, но такава е думата. И какво да кажем за Марс, дето скоро ще се слагат светофари, та да не се блъскат американските апарати по кръстовищата. 
Нищо няма да кажем, освен, че Рогозин е прав в едно – Венера е ад. А хора като него или са дошли оттам, или там ще отидат. Най-вероятно – и двете.
Друг висш руснак пък онзи ден се оплака от

„пещерната русофобия“

 на поляците. 

Говоря за бързо забравения гений Дмитрий Медведев, прочутата флейтистка на Путин. През януари той бе внезапно изритан от премиерския пост и сега, ако ви интересува, е прост зам.-председател на Съвета по безопасност на Русия, тоест, получава пари, но няма власт. 
Та този тип се изказа компетентно по искането на полската прокуратура да се задържат тримата руски авиодиспечери, които през 2010 бутнаха самолета на бившия президент Лех Качински и го убиха, заедно с част от полския политически елит, на път към Катин. Да, същия Катин, където около 70 години по-рано пък Сталин и НКВД  избиха друга част от полския елит – но с изстрели в тила най-вече. 
И сега Медведев негодува: „Естествено, никакъв арест и предаване на руски граждани не е възможно. Полските власти трябва да прекратят омръзналите спекулации за катастрофата“. 

Мерси, нямаше нужда да ни се казва. Той и Сталин направи всичко възможно никой да не разбере за разстрела в Катин. Пък и ние си знаем, че Кремъл принципно няма навик да арестува истински престъпници и да ги предава на справедлив съд, защото тогава ще лъсне истината,че те работят по поръчка на режима.   
Но да оставим арестите, важното е, че единственият уж-аргумент, изтъкнат от руския държавнически гений, който сума пъти беше премиер и президент на страната, е, че случаят е омръзнал. 
На кого е омръзнал, бе, господин Мечкарски? На теб и твоя политически сводник Путин ли? А може би на толкова пострадалия от Русия полски народ? На близките на загиналите? Или на самите загинали? 

Добре, де, Мечкарски може да си дрънка колкото ще, той вече не е отговорен фактор. Но какво да кажем за Сергей Лавров, който още е, въпреки безкрайното количество гафове, сътворени в дългата му кариера като шеф на „руската дипломация“. Слагам „руската дипломация“ в кавички, щото то не е точно дипломация подходът, при който ръсиш глупости и чакаш чужденците да ти ръкопляскат за тях, както ти ръкопляскат домашните крепостни. 
Та Лавров, Сергей Викторович, последно изръси, че „мирното уреждане на въоръжения конфликт в Донбас е невъзможно, докато сегашното украинско правителство е на власт в Киев“.

Така ли? Ами то и при предишното украинско правителство също не беше възможно, бе, г-н началник. А, да ви кажа под секрет, граждани – още по-невъзможно ще стане при следващото, защото на украинците вече съвсем им писна от руската наглост и ще изберат по-твърди хора. 

Обаче - що делать, както пита класикът? 

Ами да си върнем Янукович на власт в Киев, че да са напълно доволни руснаците и да се кротнат, а? При това човекът е жив, здрав и надлежно си се крие в Русия. Той Кремъл подобни престъпни отрепки като Янукович ги колекционира точно за такива случаи – да са му под ръка, ако някой народ случайно си ги пожелае обратно. 
Но имам и друго предложение, което може би ще се окаже далеч по-рационално – да си ходи не сегашното украинско, а сегашното руско управление, воглаве с Путин и Лавров. И на негово място да дойде нещо, дето поне малко прилича на власт, която се съобразява с демократичните принципи, включително на международното право. 
Знам, че това е утопия, но няма друг начин за решаване на конфликта в Донбас, пък и на текущите конфликти навсякъде около Русия. 
Сега на дневен ред е Беларус. И не само защото руската певица Филип Киркоров, която някои тук, кой знае защо, с гордост наричат българска певица, с цялото си сърце и глас подкрепя белоруския диктатор Лукашенко. 
Преди мургавото жиголо на Алла Пугачова продаваше само тялото си за пари, сега вече така го е закъсал, та очевидно е готов 

да продаде и душата си на дявола

 Но той е просто жалък. 
Други руски фактори обаче не просто блеят за диктатора и жаждат присъединяването на белоруските земи и хора към Русия, но и ръмжат срещу онези, които им пречат, които се противят и наричат нещата с истинските им имена. 
Неотдавна Вячеслав Володин, председател на Руската Дума, съчини велика конспиративна теория, според която отравянето на руския опозиционер Алексей Навални е извършено от немските и други европейски специални служби, „за да поставят Русия в ситуация да не може да се намеси в Беларус“.  

Ян Флеминг ряпа да яде! Сигурно вече се върти в гроба като вентилатор, че някакъв тъп руснак, при това не писател, измисля и наглася по-добри конспирации от кой да е негов сюжет за Бонд. 
Това изказване на Володин обаче, както често досега, е просто отворена книга, в която се четат поривите на простодушната руска душа. В случая тя се вълнува само от едно нещо – влизане в Беларус, нищо друго. И се пръска от яд тази душа, че засилената на Запад тревога покрай случая Навални пречи за спасяването на Минск. 
Логично – ако Западът беше по-спокоен, Кремъл можеше да го изненада, както направи през 2014 в Украйна. Сега – ядец! 
Е, да се надяваме, че занапред голият ядец все по-често ще бъде основно меню на руската политическа трапеза, защото 

червената крушка в главата на Запада най-после ще светне за руската заплаха

Ако не друго – самата тъпота на висшите руски политици доказва, че колкото по-малко се контактува с тях, тоест, колкото повече те се държат в изолация, толкова по-малки ще са пораженията върху живота и психиката на нас, нормалните хора и общества.