De Profundis: Трети Мандат с Румен Радев - възможно най-дълго и най-дълбоко в руската орбита

БСП, заедно с президента, е част от проблема на България, не част от решението

Авторът

Авторът

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Разправят, че когато в понеделник президентът Румен Радев даряваше Корнелия Нинова с голям букет червени рози при връчването на мандата, тя имала чувството, че я рита отзад. 
Ще ми се да е така, защото всеки удар по БСП, независимо откъде идва и колко ги боли, е 

полезен за България

 Но аз не вярвам на версията, че с даването на мандата Радев направи зло на Нинова, че стимулира допълнително напрежение в редиците на БСП, защото този мандат няма да се реализира. 
Напротив, морковът на властта, колкото и хипотетично да се ветрее под носовете на чичковите червенотиквеничковчета, ще ги сплоти. А ако някой откаже да се сплоти, Нинова ще го насмете и ще го обвини за провала. Знаем как става, били сме свидетели  доста пъти. И не само при Нинова, а и при всички бивши лидери на левицата. 
Не смятам също, че с връчването на мандата точно на БСП, Радев настъпи за четвърти път мотиката, тоест, че сгреши, както твърдят други. 

Сгрешил бил от гледна точка на националния интерес, защото страната имала била нужда от редовно правителство, а ако би бил дал мандата на ДБ, или дори на БВ, той щял бил да се бил реализирал.  
И къде пише, че на Радев му пука за националния интерес? Колко още наивници останаха в тази трагична наша земя? 
Не, Радев със сигурност не сгреши, обратно, реализира перфектно зловещия си план – по всякакъв начин да държи страната 

възможно най-дълго и възможно най-дълбоко в руската орбита
 
Как? Ами не виждате ли, толкова е просто – каквото и да стане в сегашния случай, то няма да е полезно за България, но ще е полезно за самия Радев и за Русия. 
Ако третият мандат не бъде реализиран, както е най-реалистично да се очаква, неговото служебно правителство - дали същото, начело с Гълъб, или друго, начело с друг Гълъб – ще продължи да мърсува с националния ни интерес в руска полза. Ако мандатът пък случайно вземе, та се реализира, с БСП начело, евентуалното следващо редовно правителство също ще продължи да мърсува с българския национален интерес в руска полза. 
Защото в това отношение разлика във визиите на Радев и Нинова няма никаква. И неслучайно ден преди връчването на мандата Йотова каза, че той ще бъде даден на партия, която ще води политика, най-близка до тази на служебното правителство, тоест, до самия Радев. Ами ето я партията -  БСП.

Интересите им са едни и същи. Радев, миролюбивият военен пилот, нарича партиите, гласували да се даде военна помощ за Украйна, „войнолюбци“. Нинова пък по този повод става единственият политик, който не се гнуси от руската банда на копейките и внася заедно с тях искане Конституционният съд да се произнесе, че това решение е незаконно. 
Няма съмнение, че дълбоките проруски корени на Радев и Нинова са абсолютно едни и същи, те мислят еднакво и действат в синхрон, а че от време на време между тях уж прехвърчат искри, то е по някакви текущи, тактически въпроси, дребни семейни кавги. Но разрив няма, не се заблуждавайте. 
Все пак, реалният интерес на Румен Радев е правителство да няма и той да продължи да управлява еднолично, както практически го прави вече две години. А вероятно ще продължи и още нататък, ако се реализира правилната прогноза на Христо Иванов, че и след изборите през април няма да може да се състави кабинет. 
Радев иска да управлява колкото може по-дълго, а има пред себе си и жив пример с Орбан. Неслучайно онзи ден президентът изплю едно голямо камъче, което отдавна му се върти в устата, като каза, че 

с Унгария имаме много сходни визии 

по ред европейски въпроси. 
Не, бе, г-н президент, вие имате сходни визии и то не с Унгария, а с Орбан, ние нямаме такива. Освен това, вашите са сходни не по някакви си европейски теми, а само по кучешкото служене на Русия и единодушието в посока да се били махнели европейските санкции срещу Москва, защото те били вредели на ЕС. По това наистина сте дупе и гащи с Орбан. Но иначе не сте толкова еднакви като мислене, като политици, като европейско присъствие и тежест.   

Така или иначе, казахме, интересът на Радев е редовно правителство в България да няма, защото ако има, дори то да е на БСП, може случайно да сбърка нещо и, току-виж, България се окаже в Шенген. Или в Еврозоната. Или и в двете.
А това би било убийствено за руските интереси. То не само ще ни сближи още повече с Европа и ще направи България по-привлекателна за чужди инвестиции, които няма да са руски, защото няма как да бъдат руски. 
Еврозоната ще направи невъзможна – или поне изключително трудна – руската задача да се корумпира всичко и всички, ще затрудни трупането и прането на мръсни пари, ще изчисти въпросите около това дали и доколко България наистина спазва европейските санкции срещу Русия и други терористични режими по света. 

Шенген пък не само ще подпомогне и качи на ново ниво търговските ни отношения с другите европейски страни, ще спести разходи и време от висене по митници и граници, но ще подпомогне според мен най-важното - всеки българин да „почувства“ по-добре своята Европа. Или да почувства Европа за „своя“, както искате го приемете. Говоря за нуждата много повече българи да прескочат границата между пасивното задоволство от формалното членство в ЕС и динамичната лична привързаност към естествения ни цивилизационен център, за начина, по който, с разум и чувство, от „европейски граждани“ ставаме „истински европейци“.  
А това е най-опасното нещо за руския интерес, защото ще намалее онази безмозъчна маса неплатени, но изключително „полезни идиоти“ в България, оттам – и влиянието на платените по един или друг начин от Русия „полезни идиоти“. 

Странно нещо е политиката, в нея често става така – всички знаят, че някой лъже, та се къса, но те пък се скъсват да се правят, че му вярват. В България поне е така и тази седмица пак го видяхме с очите си. При връчването на третия мандат, президентът Румен Радев обясни, че го дава на БСП, защото тя има най-голям шанс за съставяне на кабинет.

 Чиста лъжа, 

нали сте съгласни. Първо, защото вече видяхме при трите предишни опита, че БСП няма нито сили нито шанс да го направи. Второ, защото, както вече обясних, интересът на самия президент не е да се състави редовен кабинет, а да не се състави. И трето, защото левицата в момента няма с кого реално да си партнира. Тя вече е в непримирим конфликт дори с предишните си партньори от ПП и ДБ по теми като хартиената бюлетина и помощта за Украйна. 
А без тях с кого ще реализира мандата – с ГЕРБ и ДПС ли. Щото политическият компот, наречен „Български възход“, както и новите им, по руска линия близки на сърцето партньори от „Възраждане“, не стигат. И не стават. И е даже срамно да имаш каквито и да било връзки с партия като тях изобщо.
И така, президентът знае прекрасно, че БСП няма шанс да реализира мандата, но публично обявява, че го връчва, защото БСП има шанс. Значи лъже. Но защо другите се правят, че му вярват и му уйдисват на гайдата, а ПП и ДБ май дори се канят да отидат на инициираните от Нинова разговори. 
Защо ще ходите, бе?

Нямате ли малко политически срам!

 Или малко политически разум, за да разберете най-после, че БСП, заедно с президента Румен Радев, е част от проблема, не част от решението. 
О, знам, ПП и ДБ са тласкани от неистовата жажда да се сговорят с някого, за да махнат главния прокурор Гешев и да направят някакви – незнайно какви – „реформи“ в България. 
Похвално намерение, но в случая, както вече имахме възможности да се убедим по време на съвместното им, макар кратко, управление, желанието е далеч повече от възможностите. За такава промяна е необходимо конституционно мнозинство и истинската задача на тези две партии е да работят за създаването му, а не да участват като фон в някакви президентско-комунистически схеми.
Дори напротив, смятам, че за намиране на въпросното конституционно мнозинство, освен промяна в съдебната система, трябва да се предложат две супер актуални задачи, по които да се постигне договорка – импийчмънт на президента Румен Радев като първо, обединяващо партньорите действие, и задължително после премахване на институцията „служебно правителство“. 
Както виждаме, тази институция дава възможност даден/всеки президент законно да получи и упражнява еднолично цялата власт в България, без по Конституция да има право на това. Оказа се, че служебното правителство е капан, заложен от Великото народно събрание, който щраква чак сега, над 30 години след промените. Можеше и никога да не влезе в работа този капан, но ето, че влезе - това се казва стратегическо мислене. 

Добре, да ви кажа накрая, граждани, че ситуацията сега е зле, но ще става още по-зле. Така че, ако трябва да ви посъветвам нещо, то е – махнете се от България. А онези, които не могат по една или друга причина – да бъдат граждански и политически по-активни, за да се променят нещата тук към по-добро. 
Защото с такива като Румен Радев начело и с раздаване на мандати за БСП, това няма как да стане. Затова и няма да стане.