И за новата Византия, тази на Путин, България е смъртен враг

Руският президент се изживява като Юстиниян Велики

Светослав Пинтев

Като недопустима фалшификация и гавра с българския принос за славянските култури и световната история нарече проф. Кирил Топалов поредната провокация на режима на Путин - изложбата в Руския културно-информационен център.  Там светите братя Кирил и Методий бяха представени  като реформатори на имагинерна славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

Кому е нужно това?

Самата природа на режима е такава, да лъже. Или да казва истината, усукана умело около лъжите, които обслужват целите му.
Нали помните, че преди две години навръх 24 май на срещата си в Москва с македонския президент Георги Иванов Владимир Путин обясни, че славянската писменост е дошла в Русия от македонските земи. 
„В Руcия знaeм, чe кирилицaтa идвa oт Визaнтия, каза пък в България шaхмaтистът-символ на СССР  и дeпутaт oт руcкaтa Думa Aнaтoлий Кaрпoв.
 
Това усукване не е случайно

 Друг е въпросът, че понятието Византия се ражда през шестнадесети век, за да обозначат учените Източната римска империя. Ала Русия толкова иска Москва да е третият Рим, да е новата Византия.
Този прочит води към един извод: И за новата Византия, тази на Путин, България е смъртен враг. Но тя ще рухне под натиска на самия руски народ. Сегашната доктрина обаче неслучайно е антибългарска. 
 Болшевишката пропаганда искаше да преиначи не само руската история, но и историята на света, същото искаше и нацистката. Днешен Кремъл опитва да използва инструментите и на двете, но с византийски одежди

"Войната на паметта" 

между Русия и Полша, а в по-широк план между Москва и нейните източноевропейски съседки, е в разгара си,  писа френският "Фигаро" в началото на годината.
Известният руски историк проф. Андрей Фурсов казва, че няма друга история, която като руската, която да е така брутално фалшифицирана (оболганная). А една лъжа се крепи на много други лъжи, истината винаги е опасна за цялата конструкция.
Експертът по Русия Йорг Баберовски заяви пред  "Ди Цайт" преди време, говорейки за СССР:
„Работниците и селяните трябва веднъж завинаги да забравят, че някога е съществувала Русия, която не е била управлявана от Сталин и нему подобните. Милиони селяни усвояват 

азбуката на омразата

 и се научават да живеят в лъжа. Паметта им е заличена, старият свят е изтрит от спомените им. А лишени от минало, хората с готовност се хвърлят в обятията на лъжата.”
 Това се опитват да направят и с нас.
С тази разлика, че сега ни пробутват  старата идея за Русия, че и за СССР, като богоносци, спасители на цивилизацията, избрани от Бога за тази мисия.
Бившият офицер от КГБ, където бивши няма, Гундяев сега е патриарх всерусийски. Той или тропа на масата на президента ни, слава Богу, не с обувката си, или заявява, че Кирил и Методий били „словенск апостоли“, без да споменава България, тя не го заслужава. Да ти се прище 

да паднеш в нозете му

 като една Илиана Йотова и да забравиш например 5 декември 1931 година когато „по заповед на Сталин е взривен катедралният храм Христос Спасител в Москва, а в Казан е разрушен величественият Паметник на българите”. От предшествениците на Гундяев в службите.
Йосиф Висарионович по късно решава да използва Църквата като мощно геополитическо оръжие и я въздига от руините, където я е смачкал заедно с Ленин. Разбира се, с чекисти като йерарси.
А днес 

и Путин е чекист, и Гундяев
 
И се вписват напълно в традицията, наложена от Стопанина. В този смисъл те нямат връзка с историческата Русия, а единствено с СССР. 
Йорг Баберовски казва също: „Съветската диктатура се опира върху идеята, че болшевишката партия трябва да превърне селяните в работници, а работниците - в комунисти. В този смисъл болшевизмът е превъзпитателна и пречупваща власт. Оковани в стоманените пранги на терора, хората нямат сили да се противопоставят на властта и да се съюзяват помежду си за битка срещу нея. Един от инструментите, чрез които властта подчинява хората, са 

спуснатите отгоре лъжи 

Защото когато принудиш хората да величаят лъжите като чиста истина, тогава властта ти е подсигурена.”
Точно този модел следва и Путин. Интересното е как неговите идеи се развиват във времето. 
Като руски премиер Владимир Путин, който заедно с полския си колега Доналд Туск през 2010 г  почете жертвите от масовото убийство на полски офицери в Катинската гора през 1940 г., посочи като виновници за трагедията 

съветските спецслужби НКВД 

и техния тогавашен шеф Лаврентий Берия, 
Тогава Путин казва на пресконференция в Полша: "Не знаех, че през 1920 г. военната операция в съветско-полската война, в тогавашния съветско-полски конфликт, ръководел лично Сталин. Това не го знаех. Тогава, както е известно, Червената армия е претърпяла поражение.”
Вероятно не е знаел и това, че  Сталин умишлено проваля настъплението на  генерал Тухачевски, когото по-късно ще разстреля, за да не се роди „нов Наполеон”, който да му съперничи за върховната власт в бъдеще. 
 „Пленени били доста много червеноармейци. По последни данни от глад, от болести в полски плен умрели 32 хиляди", казва Путин на пресконференция след траурните церемонии в Катин.
"Предполагам, повтарям, това е мое лично мнение, че Сталин се е чувствал лично отговорен за тази трагедия. И второ, извършил е този разстрел, като се е ръководил от чувство за мъст", добави Путин, като подчерта, че от това престъпните деяния не престават да бъдат престъпни. 
"Вероятно това може нещо да обясни, не знам. В документите това го няма", каза малко неуверено руският премиер. 
Сега той твърди, че
 
Полша носела отговорност

 за Втората световна война, тъй като политическото ѝ ръководство било антисемитско, а полският посланик в Германия до 1939 г. Йозеф Липски бил „антисемитска свиня“ . 
А Катинското клане май не е тяхна работа.
Какъв е изводът? Германия и Съветският съюз не са си делили Полша, поляците са виновни. Както и всички останали свине.
На този фон не е чудно, че редом с ангели и светци, Владимир Путин, министъра на отбраната Сергей Шойгу и Сталин грейнаха на стенописите на църквата на руските въоръжени сили. Спасители народни…
  
Сталин, Путин, Шойгу са новата православна троица,

 започнаха да се шегуват в Русия. 
Първият усети, че  малко е прекалил, допитване до народа предстои, а то трябва да утвърди доживотната му власт. Та се наложи да бъдат демонтирани образите в храма на него и Шойгу. Според председателя на художествения съвет , отговарящ за великата стенописна творба изображението  ще бъде съхранено и "ще се намира в музей или на друго място като исторически артефакт".
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, заяви, че президентът смята за преждевременно да бъде изобразяван върху свещена реликва. Руската православна църква се съобразила с позицията на Путин по въпроса. Могат да ги върнат след допитването, напълно в стила на византийските традиции, на император Юстиниан Велики и утвърденото самодържавие.