Какво става по златната ос Доган-Пеевски-Божков?

Въздухът е отровен от фини прахови частици, създадени чрез търкане на талончета на късмета

Светослав Пинтев 

Какво става по златната ос Доган-Пеевски-Божков? Този култов въпрос май е и ключов, за да се осмислят странните събития, които се разиграват днес в нашата мила родна страна. Информацията, разбира се, е повече от оскъдна, но някоя и друга златна капка от нея, касаеща събитията зад кулисите достига и до нашего брата.
Например… 
 Почетният председател на ДПС Ахмед Доган и кралят на хазарта Васил Божков

са стоплили отношенията

 си в последно време, шушукат в самото ДПС. Даже много силно са ги стоплили. Това твърдят отлично информирани източници пред Faktor.bg.  
Което е един доста интересен детайл в контекста на днешната българска действителност. И прави ситуацията още по-абсурдна, честно казано.
 Не е тайна, че дълги години съществуваше огромно напрежение между Ахмед Доган и Васил Божков, дори се смята, че НСО пази Сокола и Пеевски именно от най-богатия българин, както обичат да го титулуват медиите. Апропо, спорно е кой от триумвирата е най- заможен, но това е тема за друг разговор.
 От друга страна,  навремето Васил Божков бил дал силно рамо, за да стане майката на депутата Ирена Кръстева шефка на Тотото, ако се вярва на някои бивши депутати от движението. А сега искат да му харижат бизнеса на същото това Тото. Или просто го изнудват? Пеевски има ефективна схема.
Попаднах на едно интересно „групово“ интервю, което Васил Божков дава пред половин дузина репортери, които е поканил да му задават въпроси през 2006 г.: Отговорите му са публикувани в „Труд“, „24 часа“ и спортни издания др. Ето един атрактивен цитат:  
- Ахмед Доган ходи с охрана заради вас?
- Защо?
- Вероятно защото сте олигарх, а не от обръча от фирми.
- Да ме покани тогава в обръча. Какво означава олигарх? По определението на Доган той е и политик, и олигарх едновременно. Какво означава обръч? Как може да съм политик и да давам пари на фирми и те да ми ги връщат. И после Данчо Цонев ще излезе и ще обясни, че те споделят идеите им. Какви идеи? Той е Данчо, а не е Юсеин или Ахмед. Това трябва да се прекъсне. Доган е хитър политик и аз го уважавам. На мен не ми пречи лично. Но това омръзна на много хора. Вземаш властта, за да се облагодетелстваш.“
Да де, ама оттогава много вода изтече и нещата са се променили. Обръчът се затвори.  Хитрият политик и не по малко обиграният бизнесмен днес са безценни съюзници един за друг. Особено, ако имат общ враг… А хората, на които им е омръзнало…
Писа се през ноември по повод 

раздаването на баницата в хазарта:

 „Сарая  потърси "консолидиране на пазара" - ноу-хауто да остане на Васил Божков, а Делян Пеевски да поеме управлението и на този Бизнес. Вече няколко уикенда босовете на хазарта летят до Виена и преговарят как да подредят новата схема, за да не влязат външни играчи.“
Тогава се били разбрали, но нещо драматично се е променило и е довело да катаклизъм. Обикновено това малко нещо е алчността.
 Наблюдателни хора ни разказаха, че охраната на Делян, която никога не е била малка, се е увеличила сериозно, като и тази на хазартния бос всъщност.  
 Защо обаче  „държавата“, в която определено се чува думата на Сокола, се опитва да отнеме на Божков един от най-тлъстите бизнеси у нас, този със създаването на фини прахови частици чрез търкане на талончета на късмета, щом  двамата вече са големи приятели. Това е мистерията.  Явно има още някой доста мощен в тази история. Още малко ще си помислим, че Пеевски вече действа соло. Може би смята, че е достатъчно силен заради любовта си с Темида, та може да води войните си и без покровители. А това ще означава

Тежък сблъсък на Сокола с Корпулентния

Което някои анализатори отдавна предричаха. Дали наистина този момент не е дошъл? Скоро ще разберем.
Не точно „държавата иска да ми вземе бизнеса“  искал да каже Васил Божков. Той побърза до изясни това с официално съобщение след като излезе информация за срещата му с „Националния фен клуб на „Левски“, на която посъветвал феновете да поискат среща с премиера Борисов, за да спасят отбора си, който щял да остане без стотинка, ако вземат на човека бизнеса. Ето какво написаха на другия ден в официалното си писмо от „Нове холдинг“:
„В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция.
Под тези редове прозират опасенията, че нещата са сериозни…Т.е. силата отсреща. А трябва да е много сериозна сила, за да стресне Божков, който дълги години играеше ролята едновременно на  

законодател и меч на Немезида

 в българската джунгла.
Прeдceдaтeлят нa НКП нa Лeвcки Cтeпaн Хиндлиян пък даде интервю за БНР и каза:  "Нaй-нaкрaя Бoжкoв ce cрeщнa c нac. Ниe гo търcихмe зa cрeщa мнoгo врeмe, дoкaтo нямaшe прoблeми c Нaциoнaлнaтa лoтaрия, нo тaкaвa cрeщa нe ce ocъщecтвявaшe. Cлeд cрeщaтa cлeдвaт интeрпрeтaциитe - дaли caмo ни e инфoрмирaл, дaли търcи пoмoщ, вceки гo тълкувa caм зa ceбe cи. Нeгoвитe думи към нac бяхa: "Миcлeтe кaквo прaвим". Aз нe cъм привържeник нa Нaциoнaлнaтa лoтaрия. Aз cъм привържeник нa Лeвcки. Хoрaтa, c кoитo cъм зaoбикoлeн имaмe кaузa и изпoвядвaмe тaзи цeннocт. Тoвa ca хoрaтa в нaй-гoлямaтa фeнcкa oргaнизaция нa Лeвcки“.
Доста разумно.
Cтeпaн Хиндлиян  е категоричен, че феновете няма да искат от Борисов 

да спасява бизнеса на Васил Божков,

 а ще обсъждат бъдещето на най-популярния клуб у нас.
 "Капитал" твърди, че „една от вероятните версии за активизирането на прокуратурата срещу бизнеса на Божков е, че Кирил Домусчиев подкрепя братята Найденови, които „излязоха пред медиите с твърдения, че собственикът на "Еврофутбол" Васил Божков ги е заплашил с убийство““.
И хоп, управляващите сега атакуват фундаментална  част от бизнеса на Божков – продажбата на талончета, На този фон е комично, че Кирил Домусчиев бе удостоен лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев с "Венец на победителя" най-високото държавно отличие в спорта, на церемония, организирана за "Нощта на шампионите". И там, малко между другото,  обясни, че Васил Божков никога не го е заплашвал с убийство, както твърдят братята.  Апропо, носят се апокалиптични слухове сред т.нар. ни елит.  
Те гласят, че 

Пеевски е изровил томахавката на войната 

Война с премиера Бойко Борисов,  моля ви се. Пеевски смятал, че министър-председателят е можел да го измъкне, но не е пожелал, от разследването в САЩ срещу него и Цацаров по закона “Магнитски“ и делото по закона РИКО в Ню Йорк, който се отнася за "корумпирани организации". Настава истинска гладиаторска битка. Онлайн издания твърдят същото.
Банкерът Цветан Василев в интервю за Youtube канала "Най-добрите" през юни миналата година заяви: „Пеевски не е сам. И Цацаров не е сам. #КОЙ е система. "Някои казват, че този център в момента е намерил 

своя пристан в Библиотекарския институт

 Наистина там са посъбрани. И Гестапото, и Цветлин Йовчев, и Стоян Денчев. Дали това са хората или има и други... Но те са пръснати навсякъде. ДАНС действа като частна структура, която защитава интересите на частни лица…“ Но пък със зададена генерална линия, както беше едно време.
Вносителят на законопроекта Валери Симеонов пък призна: "Първо обсъдих с министъра на финансите и министъра на спорта и получих подкрепа от тях. И изненадващо получих подкрепа от премиера". Самият той е бил изненадан, забележете. Интересно. В тази история май накрая всички ще останат изненадани. 
Casus belli - повод за война, за конфликт, винаги ще се намери. И като започнахме с латинските изрази…
Като колекционер №1 на антики и познавач на древността Васил Божков вероятно знае не само вече баналната мисъл на император Веспасиан „Парите не миришат“, а и последните му думи според Светоний:  Caesarem decet stantem mori - На Цезаря подобава да умре прав. 
Остава да се разбере кой точно е Цезаря.