Княз, Чума, Църква? Как се гони Бръмбар по време на коронавирус

Князете на Църквата и светските князе и до ден днешен не могат да се разберат

Светослав Пинтев 

  Американският изследовател на митовете Джоузеф Камбъл беше писал, че съвременните хора имаме същото тяло, същите органи и енергийни възможности, както и кроманьонският човек, живял преди 30 0000 години, а и 

откликваме на същите образи 

 Архетипът Спасител на стадото несъмнено е сред тях – Орфей, Моисей, Тезей, Прометей, Христос…. И сами можете да изредите хората, които са навлекли тази кожа днес. 
Образът на чумата също е един от прастарите, както можете да се досетите. И всички откликваме на него – християни, мюсюлмани, будисти, шинтоисти, даоисти, индуисти, атеисти и обикновени простаци…
Публикуването на романа на Албер Камю "Чумата" на японски език надхвърли 1 милион екземпляра, след като по 154 000 екземпляра бяха отпечатани 7 пъти от февруари, предаде Асошиейтед прес. В Страната на изгряващото слънце  екземпляри от книгата бяха разграбени от началото на пандемията от новия коронавирус, а вериги книжарници ограничиха продажбите й до 1 екземпляр на купувач.
"Книгата дава отговор на въпроса как трябва да живеем в тези трудни времена", казал говорител на издателството "Шинчоша".
Аз пък се сетих за книгата „Княз и чума“  на гениалния наш изследовател и изкуствовед акад. Николай Райнов. За тази книга, която е издадена през 1931 г. , никой не се сеща, разбира се.
Князът от произведението решил да отиде при Чумата, да я разпита. Иска да се посъветва преди това с един мъдър инок - монах:  Князът не му признал, че се кани да ходи при Чумата, но го попитал издалеко, – що е най-добре да направи човек, ако изпадне в голяма опасност и не вижда помощ от никъде.
– Нима не знаеш? – рекъл зачудено изповедникът. – В колкото страшна опасност и да изпадне човек, той трябва 

да се надява на Бога

 Нему трябва да се помоли – и помощта ще дойде веднага. Ако споменеш Божието име благоговейно и с вяра – и се прекръстиш, зло няма да те налети. Но сърцето ти трябва да бъде чисто, да не мислиш никому зло и да казваш истината; това е първата ти защита. И злосторникът може да се моли Богу; но – ако той повика Бога, да му помогне в злото – ще ли го чуе Бог?“ 
Акад Николай Райнов, който е написал тези редове през   1919 г. е отлъчен от Българската православна църква и

анатемосан заради книгата си

 „Между пустинята и живота“, посветена на пътя на Иисус Христос. Църквата ни и  тогава не си е поплювала.
Което ми напомня, че в четвъртък премиерът Бойко Борисов разговаря с патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод относно мерките за сигурност по време на наближаващите Великденски празници.
Премиерът още преди това изрази ясно опасенията си, че пикът на разпространението на новия коронавирус у нас може да е точно по време на

 Цветница и Великден


"Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. В момента пълзим бавно нагоре, но нагоре, нещо по-дисциплинирано, ако можем да направим", заяви Борисов по време на брифинга на оперативния щаб в сряда. 
Митрополит Гавриил заяви след среща на Бойко Борисов със Светия синод, че владиците са приели две мерки заради пандемията - да не се раздават върбови клонки на Цветница и да не се ходи за свещения огън до Йерусалим, а парите от пътуването да се дарят за борба с коронавируса.

Голяма борба ще падне 

Владиката уточни, че на места все още се пази свещеният огън от миналата година и няма да има проблем да бъде взет от там. 
А свещите? Те ще си се продават, това е важното. И братската дружба с Гундяев и с-ие, разбира се, крепне. 
Митрополит Гавриил е казвал: „Не обичам доносниците, но уважавам разузнавачите. Те жертват живота си за една идея“. 
Не е чудно, че генерал Решетников от КГБ похвали „светите ни старци“, нали? 
Какво излиза? 

Князете на Църквата и светските князе и до ден днешен не могат да се разберат 

Вече съм писал, че Великата чума става истински бич за Европа, когато папата събира стотици хиляди вярващи, за да се помолят на Бог за прогонването й. 80 % от присъствалите загиват. 
От Ватикана са поумнели… Днес папата се моли сам в дъжда  пред дървено Разпятие, спасило Рим от голямата чума през 1522 г. И толкова…
Бог казва в  анатемосаната „Между пустинята и живота“ на Николай Райнов.
„ – Лутане е целият друм към небето, Сине Мой! Лутане е цялата човешка пътека — лутане сред мрак — 

лутане под мълнии — това е пътят на човека! 

— И Твоят народ, който се възгордя, че най-напред е познал едничкия Бог — че е познал Мене — този народ никога не Ме е познавал. Той ме разбра като мъстител и ревнивец Бог — като Меч от небето — като огнен Камшик, а не — като Милост.
Инокът пък казва на Княза така:
„Оня, който улови това насекомо, може да добие голяма власт, ако разбира от магии. Чрез него той може да принуди всички зли духове да го слушат и като роби да му слугуват. Затова магьосникът го търси постоянно по всички стаи на двореца. И друго ще ти кажа, сине мой, – добавил отшелникът. – Откак Великият Дявол се е лишил от своята власт, понеже е преобразен на бръмбар, – бесовете, които са му подвластни, не знаят, що да правят. 

По света е настанала голяма безредица

 Духът на чумата върлува, където си ще. Духът на войната погубва, когото си иска. Тия духове са останали без господар, та се чудят, що да правят. Ако човек знае, как да постъпи, той може да завладее с тоя бръмбар цялото дяволско царство и да стане най-силен от всички магьосници.“ Оня, който улови това насекомо, може да добие голяма власт.“
Какво излиза - всички гонят Бръмбара, по света и у нас. Но на чия страна са духовните водачи?