От България изтичат не само мозъците и Черепите, а и паметта ни

Делото на вожда и учителя Георги Димитров по изтриване на българската памет продължава

Светослав Пинтев 

Популярна напоследък стана шегата, че освен мозъците от България вече изтичат и Черепите…. Но това съвсем не е всичко. След тях може окончателно да изтече и огромна част от културно-историческата ни памет.
„Купувам от хора, които купуват от иманяри“, твърдеше по медиите Васил Божков дълги години преди да го подгони прокуратурата. Последната през всичките тези лета и зими не намираше нищо нередно в това, а той с размаха на 

един съвременен цар  Крез 

се сдобиваше с безценни антики - златни венци на тракийски владетели и статуите им, техните златни ритони, амуниции и оръжия, описани  така поетично още от Омир, безценни образци на елинското и римското изкуство по нашите земи, даже и една уникална сабя на български владетел със златна дръжка, дарена на НИМ от Божидар Димитров, за която специално ще  разкажа някой път. 
От колекцията на Божков научаваме датировка на артефактите, но не и  мястото на откритието, което всъщност е ключово за научните анализи и наместването на историческия пъзел. Историците никога няма да има голяма полза  от тях, защото не знаят къде  са намерени,  не могат да направят анализ, така е изгубена завинаги основната информация за предметите. 

Пъзелът вече е разбъркан во веки веков 

Парадоксалното е, че с поемането на иманярството от други безименни герои може да бъде и напълно унищожен. Или поне тази част, която е останала. 
Васил Божков поне оставяше най-ценното за себе си и сега то е запазено. А сега не е ясно кой пие и кой плаща в иманярството. Вероятно

най-мощното иманярство в света

От няколкото полицаи, занимаващи се с издирване на антични произведения на изкуството и борещи се с 200-300 хилядна иманярска мафия, знам, че от предлаганите по световните аукциони антични монети, накити и други произведения на изкуството над 80% са от България. Други луди, които да позволяват историята и богатството им да изтичат просто няма, както е ставало дума.
През последните две десетилетия съм говорил с много иманяри, които са ми се доверявали, благодарение на общи познати и дори са ми показвали снимки на изваденото от тях. Завинаги изчезнаха например главата от статуя на император Октавиан Август, подобна на тази в Рим, уникален лъв от розов мрамор, персийска изработка, статуи на Афродита и Атина, изумителни тракийски накити.
 Иманярите до един бяха категорични, че всичко по-ценно, което е излязло от българската земя е изкупувано от хора на Васил Божков, че той има монопол и тотален контрол над тази дейност, равняваща се с хазарта, проституцията и наркотиците по приходи. Ако не ги е задминала. 
Та работеха иманярите с Божков

со кротце , со благо, може би и со малко кютек 
 
И никой не се съмняваше кой е босът.
Като, държа да отбележа, двете твърдения – на Божков и иманярите изобщо не си противоречат. Те казват, че са продавали на негови хора, той че купувал от хора, купували от иманярите. Всичко е точно. Дребна подробност е, че това са били негови пратеници. А някои от тези хора са с  най-различни завидни позиции в държавата и публичното пространство.  И тази мрежа продължава да съществува. Без Божков тя е още по голяма заплаха за историческото ни наследство.

Къде отива изкопаното сега?

 Това знае само Господ. А да, вероятно и Божков
Над 4 милиарда британски лири годишно изкарва българската мафия от продажба на антики на богати колекционери по света,  сочи проучване, направено от  британските служби преди време, както съм писал. Умножено по годините получаваме приблизително колосалната сума, която са ни измъкнали. Близо 120 млрд. паунда,  може и повече. 
 А културно-историческата загуба е неизмерима, 

чудовищна 

изтрита е голяма част от паметта ни. 
Особено активни са хората на Божков в Северозападна България, където е бил дунавския лимес на Римската империя и са били разположени легионите, които го охраняват. Още Октавиан Август укрепва тази част от Дунава, а император Траян изпраща IX Клавдиев легион. Останалото от тези безименни бойци понякога е безценно. 
 Само намерената там монетата на римския император Антонин Пий, една от най-скъпите в света, струва близо половин милион долара. Откривателят и загина по странен начин, а тя самата изчезна.  
 „През 2005 г. е издаден каталог на 

„Колекция Васил Божков“, която е една от най-богатите

 и добре съхранени частни колекции на античното изкуство „, научаваме от сайта на фондация „Тракия“, ръководена от Кирил Христосков, бивш шеф на сладкото звено в НСБОП, което „бранеше“  културно-исторически ценности.  Брани ги и до днес.
Дали някой ще се сети да попита Христосков  защо в дунавското село Гиген, древния Ескус,  където той е изключително влиятелен, най-меко казано,  на селяните е забранено да копаят по дълбоко от 10 см. Дори в градините си. 
Проф. Ивайло Дичев писа в „Дойче веле“:
„Прави впечатление, че много от хората, свързани с тази колекция, са от бившата ДС - и шефът на фондация „Тракия“ Христосков, и проф. Маразов, който е един от главните експерти по оценяването на тракийските артефакти, и покойният Божидар Димитров, който излагаше в НИМ тази сбирка въпреки съмненията за произхода ѝ, като по този начин я легитимираше. Според главния прокурор Иван Гешев, съмнително било това, че именно хората, които трябвало да контролират антиките от страна на държавата, били назначени в частната фондация.“ 
Не е никак съмнително, ясно е като бял ден.
 Спомнете си за голямата картина на Георги Димитров в дома на най-богатия българин, показана от прокуратурата. Трогателно е , че капиталист №1 пази с такава любов лика на комунистическия вожд….. Та делото на Георги  Димитров по изтриване на паметта ни продължава под най-разнообразни форми.