Прогноза: След 4 април ни чакат коалиции от партии, готови заради властта да се прегърнат с всеки

ГЕРБ с 80, БСП със 64 и Слави Трифонов с 36 депутати, но каква е ползата за България

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Димитър Попов, специално за Faktor.bg

С началото на кампанията започна гадаенето за възможните коалиции след 4 април. Интересът към тях е разбираем, защото от настоящите уверения на партийните лидери става ясно, че никаква коалиция за управление на страната след 4 април не е възможна. Знаете че Борисов отрича коалиция с ДПС, БСП отрича коалиция с ГЕРБ, Нинова не иска и ДПС, Демократична България отрича коалиция с ГЕРБ, ДПС не иска коалиция с Демократична България, Мая Манолова не иска ГЕРБ, а Слави Трифонов и неговата партия Има такъв народ не иска да се коалира с когото и да било, защото не понасял всички политици вкупом. 
На пръв поглед има ситуация

 „всеки против всеки“, 

а диалогът е сведен до „здравей – здрасти“. Ако се вярва на това, излиза че изборите на 4 април са безмислени и е най-добре да ги пропуснем и направо да ходим на нови през лятото. Но тъй като знаем, че след лов и преди избори най-много се лъже, не е необходимо да обръщаме толкова голямо внимание на лидерските изявления.
Далеч по сигурно е да видим обективната картина на обществените нагласи и да преценим какви коалиции замислят самите избиратели с гласа си. Защото много често става така – математиката в парламента създава коалиционни мнозинства, с които политиците просто се съобразяват. Или използват като оправдание за свои съвместни далавери, ако искате…Нали помните как царя се събра с БСП защото цифрите показваха само такава възможна коалиция тогава. И помните после какъв беше резултата също!
Затова се обърнах към социологическите агенции и техните резултати в началото на кампанията. Прегледах изследвания на 7 социологически агенции, които правеха проучвания в края на февруари и началото на март, за да съставя усреднена картина на настроенията на избирателите и да добия представа как би изглеждал следващият парламент, ако я нямаше предизборната кампания и изборите бяха днес.
Тъй като всички агенции допускат, че избирателната активност ще е около три милиона гласували, приех тази цифра за достоверна. После усредних процентите, които седемте агенции дават на отделните партии, като приех за достоверни тези, които най-често се повтарят при всички. 
Според този метод в парламента влизат 6 партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, Има такъв народ, Демократична България и Изправи се БГ. Процентите, които те получават, са следните: 28% за ГЕРБ, 24% за БСП, 13% за Има такъв народ, 12% за ДПС, 6% за Да България и 4.5% за Изправи се БГ.
За да се направят обаче правдоподобни изводи за възможните коалиции след изборите, трябваше процентите да се преизчисляват в депутатски места. Математически това не е сложно, ако човек знае какви формули се използват и може да направи сметката сам. Преизчисляването се прави на базата само на преминалите 4 процентната бариера партии, след което се получи следната 

картина в бъдещия парламент:

ГЕРБ – 80 депутати
БСП – 64 депутати
Има такъв народ – 36 депутати
ДПС – 34 депутати
Демократична България – 15 депутати
Изправи се БГ. Мутри вън! – 11 депутати
В такъв парламент мнозинство без ГЕРБ или без БСП не е възможно. Другите четири партии нямат достатъчно депутати за да съставят коалиция заедно и да оставят големите партии в опозиция. Следователно първият възможен вариант за коалиция е между ГЕРБ и БСП. Депутатите им са общо 144 гласа, което е напълно достатъчно за съставяне на правителство и дори за комфортно управление след това.
Ако такава коалиция се окаже невъзможна, за ГЕРБ като победила партия на изборите, остават още няколко варианта. Първият е коалиция с третата и четвъртата партии – ДПС и Има такъв народ. Такава тройна коалиция събира 150 гласа – мнозинство близо до конституционното, което ще бъде и предостатъчно за управление. 
Следващия вариант е коалиция само с ДПС, която осигурява 114 депутати, а за мнозинство от 121 се налага да се търси трети коалиционен партньор -или Изправи се БГ, или Демократична България. 
Следващ вариант е коалиция на ГЕРБ с Има такъв народ. Тя осигурява 116 депутати. За мнозинство от 121 се налага отново да се привлече трети партньор от по-малките в парламента. 
Това са четирите възможни варианта за коалиране на ГЕРБ според прогнозните резултати на социологическите агенции. Ако никой от тези варианти не проработи,

 мандат ще получи БСП,

 пред която също има няколко възможности да състави правителство.
Първата е тройна коалиция с Има такъв народ и ДПС. Заедно с техните депутати, червените ще съставят мнозинство от 134 депутати, което е напълно достатъчно за комфортно управление.
Следващия вариант е четворна коалиция с ДПС, Изправи се БГ и Демократична България. Заедно четирите партии събират 124 гласа в парламента.
Възможен е и трети вариант – БСП да се коалира с партията на Слави Трифонов и двете малки на Манолова и Христо Иванов, което е отново четворна коалиция със 126 гласа мнозинство в парламента. 
Вижда се, че възможности за коалиране ще има много, и то във всички посоки. Чисто математически е възможно да видим както правителство, доминирано от ГЕРБ, така и правителство на БСП. 
Политическите изводи за това кои коалиции са възможни и кои не са, всеки може да си направи сам. Според мен някои варианти са по-правдоподобни от други, и все пак правителство ще има. От спешни нови избори повечето партии нямат нужда. Затова и независимо от приказките, че не искат този или онзи, те отсега 

подготвят почвата за коалиции

 Знаете ли по какво личи? Че нито една от партиите например не акцентира върху програмата си за управление. Причината: готови са на коалиция с всеки и не искат да слагат бариери пред бъдещите преговори. Това говори зле за партиите, естествено, и означава че те няма да представляват гражданите, които са ги изпратили в парламента, а властта, която им осигуряват коалициите. Друг въпрос е дали страната ще има полза от правителство, съставено по горните математически схеми от партии, готови заради властта да се прегърнат с всеки. 
Разбира се всичко изброено дотук е само прогноза. Наречете го и спекулация ако искате. Тя е изградена върху настроенията на избирателите в момента, на старта на предизборната кампания. От това каква ще бъде самата кампания, дали ще мобилизира тези 3 милиона избиратели, зависи и дали прогнозата за бъдещото разпределение на местата в следващия парламент ще се сбъдне.
Ако тази прогноза все пак се окаже вярна, ще станем свидетели на трудни преговори за тройни или четворни коалиции, които в българските условия ще са продължителни и ще доведат до правителство, което едва ли ще изкара цял мандат.