Румен Радев да не адвокатства на Кремъл, да се изкаже за Навални

Убийци с „Новичок“ се разхождат из София, но на националната сигурност нищо й няма

Когато руското знаме ти е щит

Когато руското знаме ти е щит

Светослав Пинтев 

Още Аристотел забелязва че олигархията се стреми да управлява независимо от избори и  закони, като пише и за  изборната тирания, основана на закона.  
Челният опит на руския президент Владимир Путин в тази насока  е несъмнен, както сме коментирали и друг път. 
Не е никак случайно, че лидерът на руската опозиция Алексей Навални призова в Европейския парламент да се гледа на него и обкръжението му „като на банда престъпници, взели временно властта в Русия“.
 
Путин е пътеводната звезда 

 и на много наши тарикати, кандидат-тирани и политикани, още повече, че Кремъл изобщо не крие амбициите си да доминира на Балканите, като ги откъсне от Европа и създаде някакъв „православен“ руски свят тук и сега, както  също сме отбелязвали многократно.   Пази, Боже!
И Румен Петков явно на това се надява. Ревна за изгонения руски шпионин, като вдовица за…вечен живот.
Страшно отвратително било да гоним човек, който си ходи с униформата напред-назад. Съвсем сериозно, каза го.  
Лидерът на АБВ се изцепи, че „да изгониш военен аташе, който ходи навсякъде с униформата си, който е оторизиран и нашата държава се е съгласила той да бъде официален представител, който да проявява интерес по определени теми, е такъв тип безочие, което даже и упоменатите САЩ и Великобритания, не са си позволявали“. 
Ала и безочието Руменово го няма никъде Дори няма нужда да обясняваме в какво се състои, всички го виждат.

  Другият Румен  също се прояви,

 когато се заговори за руски шпиони, къде без него. 
В свое участие в Дарик радио президентът Румен Радев обяви, че не е информиран за случая с изгонения руски дипломат. Очевидно, защото не се интересува от темата.
Цяла България е информирана по въпроса, но новината още не е достигнала до кулата от слонова кост на държавния глава.
Липсата на информация не попречи на Радев иронично да обърне внимание с какъв замах прокуратурата е разнищила шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не можела да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета. Според него остава неприятен привкус от този контраст.
 И от друго остава неприятен вкус…
 Българският президент редовно се явява като адвокат на руските власти,  дори недвусмислено да са уличени в престъпна дейност . Иби дума не обелва.  

"Националната сигурност е абсолютен приоритет

Тук компромиси не трябва да има, категорично. Службите и прокуратурата, които са работили по този случай, трябва да имат неопровержими доказателства“, заяви президентът.
Ако иска да научи повече за шкафчетата и не вярва на българските прокурори, което е разбираемо, да изпрати снимките на  международната разследваща мрежа "Белингкат", тя върши работа. 
Но да се изкаже и за покушението срещу  основния руски опозиционен лидер Алексей Навални, отровен от руските служби със забраненото от международните конвенции бойно отровно вещество „Новичок“. Това беше категорично доказано от въпросната разследваща мрежа. И определено е въпрос на национална сигурност за всяка страна от ЕС да постави въпроса в дневния си ред. Особено за България. 

Да информираме президента, 

ако и за това няма информация.
 Както „Шпигел“ съобщи преди време между отравянето с "Новичок" на Алексей Навални и на българския бизнесмен Емилиян Гебрев  определено има сходства, а клиничните картини след отравянето са като сиамски близнаци.. 

Трима офицери от руското ГРУ-

военно разузнаване  бяха обвинени у нас в началото на годината в опит за убийство на  Емилиян Гебрев, сина му и търговския директор на ЕМКО. 
Софийска градска прокуратурата издаде европейски заповеди за арест за всеки един от обвинените, като пусна и молби за международно издирване с цел арест и последваща екстрадиция. Не съм чул Руската федерация да ги е арестувала и предала на нашите власти.
Убийци с „Новичок“ се разхождат из София, но за Румен Радев на националната сигурност нищо й няма от това.
„Главното разузнавателно управление (ГРУ) и Федералната служба за безопасност (ФСБ) са различни служби, но изглежда ползват едни и същи институти, които разработват за тях отровни субстанции и им помагат в прилагането им“, заяви Христо Грозев от "Белингкат" пред  „Дойче веле“.
Включително и в България. Чудя се едно, дали руският военен аташе, който се разхожда с униформата си напред-назад из страната ни „и ние сме се съгласили с това“, не знае нещо по този въпрос. 
Как мислите, г-н президент? И с това ли сме се съгласили?