Сокола ли се кани пак да раздава порциите? …На Мая и Слави?

Доган постави алфата на прехода, що да не постави и омегата…

Шефа и екипа му

Шефа и екипа му

Завръщат ли се самураите от страшния филм 30 години по-късно?

Светослав Пинтев

Счупих се от смях, когато ми казаха „под секрет“ , че почетният председател на ДПС и на самото Мироздание д-р Ахмед Доган обяснил на най-приближените си люде, че си бил харесал Мая Манолова за бъдещ премиер на изстрадалата република България. 
Ала после се замислих, че може и да е вярно, та ми настръхна козината. 
Каква мощна метафора ще е това за целия ни преход, ако се случи, Боже опази! Ахмед постави алфата, да вземе да постави и омегата на това активно мероприятие…
 Това би било достойна за неговия гений-

 многоходова партия  от политически шахмат

 А и има едни 11-12 милиарда корона–евро да се усвояват. Време е да се уточни порциона за столуващите, включая Румен Радев.
Ахмед може пак да иска да раздава порциите, ред му е. Поне така смятат той и гвардията му, създадени от Партията, но успели да я надскочат и да си създадат своя Държава. 
А и знаковите олигарси на прехода вече са в затвора или в изгнание, ако сте забелязали.
Бодрата смяна е тук, 

насядала е вече в  столовата

Сокола обича не само сухите цифри, но и интелектуалната игра с такива метафори като тази за Мая, които илюстрират  за посветените невидимото, което стои зад видимото, даже обича да дава жокери на тъпаците като този за „обръча от фирми“, както се изрази в „Шоуто на Слави“ преди години.
 А и нали в коледното си слово, което е сакрализирано почти като това за рождения му ден, обясни как

 „се налага смяна на политическия модел 

в страната, защото „липсват всякакви реформаторски идеи и визия. Те се подменят с абстрактни европейски реторики, които са далеч от проблемите на хората“, както се изрази. Което хем е до болка вярно и точно, хем звучи тревожно от неговата уста. Ще кажеш, че предпочита конкретни евразийски реторики.  
 Но пък той има 

визии за десетина
 
 Представете си, че точно сега сглобява бъдещето ни в Морските Сараи, потънали в горската тишина на парка „Отманли“ , нарушавана само от танкерите навлизащи в близкото нефтено пристанище на “Лукойл“.  И си реди бъдещето на България като конструктор. От типа  „направи си сам нова държава“. Достойно предизвикателство за него.

 Когнитивният дисонанс

любим на Доган,  известен също като познавателното противоречие,  се крепи на сблъсъка в съзнанието  между убеждения и вълната на реалността, която ни залива. А тя напоследък е мощно цунами. Моментът явно е настъпил.
Забравих да спомена, че 

фамозната партия „Тука има, тука нема“  

на Слави Трифонов била със своето достойно място в този калейдоскоп или конструктор на бъдещето ни, ако се вярва на злите езици. 
Почти 

девственият като политик шоумен, 

който обаче е сред важните, даже централни фигури на измисления ни от Кукловодите преход. И това не е шега.
Помните ли колко близък беше Слави с 

некоронования цар от началото на 90-те Васил Илиев 

А Мая Манолова била много по-близка с върховния бос на ВИС,  капо ди тути капи мутрези, както твърдят някои издания, нали двамата са градски. Което е наистина доста.
Прелюбопитно е, че преди време Слави озвучаваше  срещи със студенти с 

песен, посветена на ВИС-2 
 
В онези години на тоталната си видима власт мутрите изпадаха в екстаз от нея, пачките летяха като метеорити. После умираха…
 Една „героична ода“ за ордата, насилваща България под ръководството на Партията в онези години, която започва с думите: 
„Ние сме лошите в страшния филм, тъй пожела си съдбата…Мъжки момчета сме, знаем сами –

лоши ще бъдем докрай!
 
В това изобщо не се съмняваме. Вероятно си мислите, че пак ви е паднало.
Ще е напълно в стила на Сокола да сложи точка на прехода с фигури близки до тези, сложили началото му.  Ще е наистина в неговия маниер, но ще е

доста жалък финал

 Той е умен човек все пак, дано да не стигне до там. Ще е жалък финал и за него. 
 Апропо, хрумна ми и нещо много идиотско.
 Каква връзка може да има между новата –стара политическа звезда 

Мая Манолова и Токио през 1871 г?

  Аз направих асоциативно такава и пък се стреснах. 
.Бившата депутатка от БСП, развихрила Костинбродсата афера, бивш омбудсман и настоящ председател на Гражданската платформа Мая Манолова 

„Изправи се.БГ“ организира седящ протест,

 което само по себе си също е чудесна метафора за това как имената у нас се разминават драстично с делата. 
Манолова за мое изумление се радва на симпатиите и на градската десница, въпреки че ругаеше протестиращите срещу Орешарски й използва лозунгите им като свои. Ала те вече не придирят много, само да има някой да клати крушата.
Помните ли онази срамна сцена, при която 

„градските десни“ паднаха колене пред президентството
 
и Румен Радев  – в буквалния смисъл, да ни избави от Иван  Гешев като главен прокурор .
 Може и да не помните, това беше отдавна, през ноември, преди епохата на коронавируса.
Тогава се сетих за руския цар Николай I излиза пред разбунтувалия се народ  на площада  "Сенная" в Санкт Петербург и изревава 

„На колени“ 

Хилядите разярени до този миг бедняци падат ничком в нозете на императора. У нас не се наложи дори държавният глава да излиза и да издава команди, което вероятно му се отдава нали е генерал. Не, те
 
сами си паднаха…

Уплаши ме този рефлекс, сякаш не на десни граждански активисти, а на крепостни селяни, някакъв атавизъм, подсъзнателно преклонение пред червените боляри, дори от онези, които им се водят яростни противници.
Нещо подобно се случва и с Мая Манолова. Десните се прекланят пред нея, може би, защото по-читав протестиращ напоследък не може да се открие. Дали наистина всичко това

не го е конструирал Доган

Каква връзка може да има между новата –стара политическа звезда Мая Манолова и Токио през 1871 г. Ще ви кажа – 

кастата на  самураите
Доста странна връзка, ще кажете. Така е, най-меко казано, но асоциациите са голяма работа, 

улавят понякога и неуловимото
 
Странна е тази работа, още повече, че като самурай се изживява не тя, а другата нова политическа звезда с богата биография в политическите дерби на бурния ни лукаво-лилав преход. Това е самият стар шоумен и нов политик на име

Слави Трифонов, който не крие, 

Че още от младини се вдъхновява от неписания кодекс „Бушидо“ - „пътя на воините от страната на изгряващото слънце.  Той дори предложи преди време улица в родния му град да бъде наречена на Сейго Ямадзава - самураят, участвал в Руско-турската война през 1878 и сякъл аскера със самурайския си меч при битката за Плевен. Забележителна личност, между другото. 

Да си дойдем на думата

 Мая Манолова и сюрреалистичното отношение на десните към нея ме накараха да изровя от съзнанието си един полузабравен факт. 
През 1871 г. Японската империя решава да организира полиция в Токио и назначава в нея основно  самураи, висшата военна каста в тогавашното обществото. Едно от задълженията им било да упътват минувачите, които обаче преди да питат първо 

падали на колене
 Този навик бил здраво вкоренен, нали толкова векове на хората тутакси им режели главите, ако се осмелят да останат прави в присъствието на самурай. Та този средновековен синдром на васалната преданост  явно е жив, но в соц вариант. Коленичат си хората пред произлезлите от Партията-майка политически дейци и това е.
Сега Доган трябва да въведе ред и да раздаде порциите….Заслужихме си го.