Украйна и свързания с Русия мит за „Рус“ на Путин

Политиката на Кремъл убива „сънародници славяни“ и „събратя православни“ християни, тази война ще разкрие разпадащата се имперска структура

Авторът

Авторът

Януш Бугайски, washingtonexaminer.com

Независимо от обхвата на военното нападение на Русия срещу Украйна, движещите сили на политиката на Москва не са добре разбрани във Вашингтон.

Не става въпрос за завземане на територията на Украйна, промяна на нейната политическа система или определяне на нейните международни съюзници. Това е борба за нещо много по-дълбоко –

 за идентичността и историята

 Възраждането на Украйна разкрива крехките исторически и етнически основи на руската държава, които Владимир Путин е решен да игнорира и прикрие.

Всяка легитимна, автентична държава се нуждае от кохерентна история и ясна идентичност. Офанзивата на Русия срещу Украйна е откровен опит да спаси собствената си крехка история и объркана идентичност, опитвайки се да елиминира три реалности. А те са - че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-хомогенна идентичност от Русия и Украйна е въздигаща се държава, докато 

Русия е провалена империя и пропаднала държава

Един от фундаменталните проблеми е, че московските управници твърдят, че немосковските държавни структури са част от тяхното „руско“ наследство. Те включват Киевска Рус — източнославянската конфедерация в периода 10-13 век, за която Украйна има по-автентични претенции. Москва е периферен град в Киевска Рус и започва своята имперска експанзия през 15 век. Докато поглъща съседите си, тя разпространява три потока от дезинформация, като продължава да лансира тезата: че Киев е люлката на Московската държава, че Москва има право да си присвои етнонима „Рус“ и че Москва е „Третият Рим“ ( след падането на Константинопол) за Православната църква.

Историята на московците остава обтекаема, както в исторически, така и в териториален план. Ако твърдите, че историята на съседа ви е вашата собствена история, тогава може също да претендирате, че земята, собствеността, религията и идентичността на вашия съсед принадлежат на вас. Фалшифицираната история на Русия е оспорена от съседните нации. И по-специално от украинците, които имат по-легитимни и основателни претенции за регионално лидерство от московските руснаци, независимо дали става дума за държавното строителство, християнизацията, литературата или приемането на кирилицата.

Докато Украйна възражда и консолидира своята идентичност, Русия се бори със своята неавтентична идентичност. Руската федерация не успя да създаде гражданска идентичност, към която по-голяма част от нейните жители биха се причислили, независимо от техния етнически произход. Вместо това страната е свидетел на постоянни битки за идентичност между етнонационалисти, империалисти, федералисти, регионалисти и неруснаци.

Докато Украйна се развива като демократична държава, въпреки своите институционални и икономически проблеми, Руската федерация не успя да се трансформира в национална или гражданска държава. Многобройните слабости на Русия се задълбочават от прекомерната зависимост от непредвидими приходи от природни изкопаеми (горива), нейните очевадни социално-икономически неравенства и демографски дефекти, разширяването и  задълбочаване на различията между Москва и нейните федерални субекти, нестабилна политическа пирамида, основана на персонализация и клиентелизъм, задълбочаващо се недоверие към държавните институции, нарастващо обществено  отчуждение от корумпираните управляващи елити и широко разпространено неверие в официалната пропаганда. В Руската федерация се вижда 

краят на цикъла на режима,

докато Кремъл затяга репресиите срещу всякакви изяви на опозицията и признаци на опозиционност.

Ескалиращите вътрешни проблеми очевидно убедиха Путин, че по-смела и по-рискована външна политика може да донесе вътрешни изгоди, като мобилизира гражданите около „крепостта Русия“. Една по-мащабна военна атака срещу Украйна обаче може да се окаже най-голямата грешка на Путин, която ще ускори провалите на Русия. Войната ще се превърне в бумеранг за Русия, предизвиквайки нарастване на смъртните случи сред военни и цивилни, икономически упадък, в следствие на санкциите на Запада, и разрастване на опозицията в обществото срещу политиката на Кремъл, която убива „сънародници славяни“ и „събратя православни“ християни. Подобна война още по-ясно ще разкрие разпадащата се имперска структура на Русия.

Превод: Faktor.bg