Защо агресивната политика на Кремъл към Западната цивилизация преуспява в България

Липсата на съпротива от страна на държавата превърна 73% от българите в путинофили

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева

Цветанка Андреева, политолог

62% доверие в Путин и 73% позитивно отношение към Русия – берем плодовете на агресивната пропаганда на руската евразийска доктрина и липсата на всякакво противопоставяне срещу режима на Путин като враждебен за България.
 Българите се оказахме 

първи по позитивна нагласа към Русия на Путин

 според международното проучване на Pew Research Center. 
Има нещо силно притеснително в това изследване. Преди всичко е тревогата, че така отричаната у нас агресивна политика на Кремъл към Западната цивилизация е успяла в България. 
Тези регистрирани обществени нагласи не са резултат от носталгия по соца, нито са отражение на онази историческа „признателност към освободителката“. Тези резултати са плод на новата всеобхватна хибридна руска война в България и вкарването в ход на стратегията за пробив в най-близките до Русия държави членки на ЕС. Тяхното разколебаване и откъсване от Западните съюзи беше официална цел на идеолозите на Путин. 
В България безспорно има историческо натрупване на русофилството и то се отразява като политическа памет. Освен освобожденския и следосвобожденския периоди, имаме и дълъг, интензивен период на пропаганда в рамките на тоталитаризма, наложен от СССР. „Вечната дружба“ обаче беше във висок процент унищожена от политическата нагласа на антикомунизма след 1989 г. 
Това, че днес сме първи придворни на Кремъл, е резултат не само на руския директен или хибриден пробив в България. Най-вече е резултат от 

липсата на съпротива от страна на държавата, 

службите и социализиращите институции – църква и медии. В България почти не се говори критично за Русия на Путин 
Обществената ни среда, икономиката ни, институциите ни и медиите ни са подлагани на непрестанен твърд силен проруски натиск. Изкупуване на предприятия, поддържане и изграждане на монополи в енергетиката, намеса в банковата ни система, гарнирано с хибридни операции и корумпиране на представители на всички институции и цели партии – атаките са повсеместни. Подчинила чрез корупция много министри и чиновници, Русия си осигури влияние и контрол в България, несравними с друга държава. Очевидни са вече руските пробиви в службите ни за сигурност и магистратурата. Последно доказателство е потуленият случай с опита за убийство на Гебрев и връзката Скрипал. Руски пробив беше официално отчетен и в съдебната ни система – корупция в полза на Русия. 
Обществената среда беше безмилостно насищана с новата доктрина, на която медиите ни много слабо противодействаха. Напротив, бяха създадени и финансирани множество сайтове, вестници и телевизии обслужващи идеологическата пропаганда на Кремъл в България. 
Осъждането на 

режима на Путин като враждебен за България

 почти не съществува като теза в българското медийно пространство и днес. Анализаторите, засягащи тази тема, са с очевидно ограничен достъп до публични изяви. Има някаква невидима, но фактическа забрана да се говори изобличително за политиката на Русия днес. Намесата й в българските дела обаче е широко рекламирана. Най-големите ни уж европейско ориентирани партии редовно участват в евразийски форуми и то представени на високо ниво. И не са само БСП, АБВ и Атака. 
Има множество медии финансово овладяни от хора, свързани с руските икономически интереси. А обработката на общественото ни мнение в полза на руските интереси обсеби няколко поредни предизборни кампании. Евроскептицизмът, използван и подсилван от руската хибридна пропаганда, тласна голяма част от българите в национализъм от евразийски тип. Пробивът в Църквата ни и пропагандата по линия на православието осигурява другите послания на новия руски консерватизъм, разработен и финансиран от фондациите на Кремъл. Християнският консерватизъм не просто докара руския патриарх да ни назидава, но както се оказва открито е разработил и стратегията с отвличане на българските деца от норвежци. Тези настроения, свързани с ценностните атаки срещу Истанбулската конвенция и желанието ЕС да бъде разрушен като съюз, перфектно преминават през посланията на основните политически сили. 
Институциите ни са 

пробити в полза на Путинова Русия

 Президентската институция е резултат от хибриден план на руската външнополитическа стратегия. 
На този фон 73%  българска подкрепа за Путин са реална, а не стряскаща цифра