Момчил Дойчев: Гешев легитимира Радев като лидер на протеста, коминтерновският юмрук промени смисъла му

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

Малко хора ще се съгласят с мене, но аз съм свикнал. Истината трудно си пробива път по тези ширини, а който я казва почти винаги губи - Лозан Панов е живо доказателство за това. Та КОЙ мислите легитимира Радев като лидер на протеста и осигури преизбирането му за президент с голяма преднина на балотажа вчера?
Главният прокурор Гешев!

На 7 юли 2020 г. Христо Иванов дебаркира на Росенец. "Частните" на Доган гардове от НСО реагираха просто по обичайния безцеремонен за комунистически милиционери начин - изтикаха Иванов в морето. Това неочаквано за кукловодите на власт отключи огромна вълна от гняв и вдигна тройно рейтинга на притисканата и "отляво", и особено "отдясно" коалиция "Демократична България". Това доведе до протести не само в София, но дори и в заспалата провинция за първи път се състояха протести. И за пръв път се създадоха условия това да са не патриотарски "антитурски", а антиолигархични протести. Това задкулисието нямаше как да позволи! Работата не е в това, че като използва популистки похват ДБ вдигна своя нисък дотогава рейтинг. Работата бе в това, че се създаде опасност да са разплете причината за олигархичното господство, а не да се нападат неговите следствия. За пръв път за виновен не бе изкаран обикновения човек от малцинствата, не обикновените избиратели на ДПС, а посткомунистическият кадесарски проруски олигархичен елит на ДПС и останалите посткомунистически партии.

Това постави в шах и президента, и премиера. Оказа се, че никой от тях не може да отговори как така НСО се е превърнала в частна охранителна агенция на двореца на Доган в контролираната от руснаците зона на Росенец. Ситуацията замириса на помитаща революционна буря. Радев и Борисов се заобвиняваха взаимно. И тогава, на 9 юли сутринта Гешев прати своите хора "да нахлуят" в Президентството. Защо ли се забравя за какво прокуратурата нахлу "незаконно" там? Защо се забрави, че прокурорите откриха в кабинетите на двама от съветници на президента секретни документи на НАТО, които впоследствие се оказаха в руското посолство?! А нахлуването в Президентството стана точно на 9 юли сутринта, защото за вечерта беше предвиден огромен антиолигархичен протест в защита на акцията на Христо Иванов. Едва на този протест Румен Радев излезе с вдигнатия юмрук и така институционално оглави протеста с лозунга "Мутри вън!" Така протестът срещу дълбоката паралелна държава се подмени с протест против охранителите на тази нелегитимна държава!

Така Гешев легитимира Радев като лидер на протеста, а Радев промени неговия смисъл от протест против посткомунистическата олигархична система в протест против "стражевите кучета" на истинската мафия. Борбата против причините се изроди в битка с последствията. Да, мутрите са продукт на посткомунизма с важна социална функция - да предотвратят раждането отдолу на "капитализъм" и да узаконят "първоначалния грабеж" на кадесарската олигархия и да подменят впоследствие демокрацията с мутрокрация. Вдигнатият по коминтерновски юмрук на Радев промени смисъла на протеста, олекоти го и не случайно той бавно се спихна. Но това осигури на президента Радев материализирания снощи втори мандат.