Момчил Дойчев: НС не е безнадеждно, но има риск да се унищожи държавата

Момчил Дойчев

Момчил Дойчев

"45-ото Народно събрание не е безнадеждно". Това каза съпредседателят на Атлантическия съвет на България доц. Момчил Дойчев пред "Фокус". Дали ще има парламентарни избори или не, зависи от „Има такъв народ“.

"Надяваме се на мъдростта на новите народни представители и от другите две партии, които сега влизат в парламента, защото ако те се разберат, ситуацията може да стане предвидима. Още повече, че лидерът на ДПС каза, че без условия ще подкрепи правителство на новите партии. Струва ми се, че това правителство ще е подкрепено и от представите на ГЕРБ и БСП поне до декември. Ако има мъдрост, ситуацията не е безнадеждна и няма да вървим от избор на избор“, каза още той.

Потенциални предсрочни избори биха влошили ситуацията, прогнозира Дойчев. Според него след тях гласовете на новите партии могат да са по-малко. Избирателната активност през лятото ще бъде ниска и едва ли ще придаде легитимност на правителството. Ако се наложи да се правят избори и през зимата, то тогава вместо да се унищожи моделът, ще се унищожи държавата, каза още доц. Момчил Дойчев. Според него се намираме в ситуация, в която решенията трябва да се вземат с консенсус. Необходимостта от легитимно правителство е голяма, добави той и припомни, че се намираме в интересна геополитическата ситуация, в която хаосът е опасен.