Мощна атака на ВСУ в Бердянск и Луганск - поразиха 24 руски вертолета, спецтехника и установки за ПВО

За удара за първи път е използвана американска ракета ATACMS

7 вертолета Ка-52 Алигатор и 2 вертолета Ми-8 са били напълно унищожени, а още 15 са получили сериозни повреди при най-сериозния удар на Украйна по руски военни летища край Бердянск и Луганск на 17 октомври. Това е изчислил проектът Oryx, който събира данни по снимки и видео, пише "Сега". За удара за първи път е използвана американска ракета ATACMS.

Цели на операция DRAGONFLY са били разположените в Луганск и Бердянск бойни вертолети. Според пресслужбата на ВСУ ударите са били успешни и са унищожени девет руски вертолета, различни модификации. Повредени са спецтехника, установка за ПВО, пистите на летищата, унищожен е склад за боеприпаси. Убитите и ранените са десетки.

"Складът за боеприпаси в Бердянск се детонираше до 4 часа сутринта, а в Луганск - до 11 часа", твърдят от ВСУ.

За пръв път са използвани далекобойните ракети ATACMS, съобщи The Wall Street Journal. Тази информация бе потвърдена и от украинския президент Зеленски, който написа: "Днес сме особено благодарни на САЩ. Нашите договорености с президента Байдън се изпълняват. Изпълняват се много точно - "атакамите" го показват".

"Благодаря на тези, които мощно унищожават логистиката и базите на окупаторите на нашата земя. Има резултати. Благодаря на някои от нашите партньори: ефективни оръжия, както се договорихме", каза още президентът на Украйна.

Телеграм каналите публикуваха видео от Бердянск, на което се виждат взривове и летящи ракети. Авторите твърдят, че ВСУ са нанесли удар по склад за боеприпаси. Според друг Телеграм канал първата ракета е попаднала на площадката с вертолетите, а втората е ударила установката за ПВО.