Москва брани Тръмп: Не е изнудвал Зеленски

Стенограмата от разговора между президентите на САЩ и Украйна Доналд Тръмп и Володимир Зеленски показа, че американският лидер не изнудва украинския си колега, като изисква той да съдейства за разследването срещу сина на бившия вицепрезидент Джо Байдън в замяна на военна помощ и затова няма причина за импийчмънт, предава TACC, цитирана от "Фокус".
Toва мнение изрази Димитри Суслов, заместник-директор на Центъра за европейски и международни изследвания в Руския национален икономически университет.
Твърденията, че Тръмп е оказал натиск над Зеленски предизвикаха голям скандал във Вашингтон. По-рано Камарата на представителите на САЩ, начело с Демократическата партия, обяви началото на процедурата по импийчмънт срещу републиканския президент Тръмп. Демократът Байдън сега е най-вероятният съперник на Тръмп на предстоящите президентски избори в САЩ през 2020 година.
"Първо, Тръмп изобщо не каза какво ще се случи, ако Зеленски не проведе тези разследвания или не им помогне, като по този начин напълно елиминира варианта за изнудване. Второ, както следва от този препис (стенограмата), самият Зеленски е решен да направи тези разследвания", каза Суслов.
„Този препис е мощен аргумент в полза на факта, че обвиненията на демократите са несъстоятелни", добави той.
В същото време Суслов обърна внимание на това, че въпреки всички доказателства, демократите няма да променят гледната си точка и е вероятно да обвинят ръководителя на Белия дом в "косвено изнудване".
Освен това експертът очаква, че по време на предизборната кампания на Байдън, демократите отново ще повдигнат темата за руската „намеса“.
„Обвиненията срещу Тръмп ще продължат, но те няма да могат сериозно да повлияят на резултата от импийчмънта“, добави той.