Москва обвини Европа, че с позицията си за Донбас "налива масло в огъня"

По думите на Константин Косачoв единството на Украйна, без Крим, е обща за "нормандския формат"

Позицията на европейските държави по отношение на конфликта в югоизточна Украйна само "добавя масло в огъня", заяви заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачoв., пише БГНЕС, позовавайки се на РИА Новости.

Външните министри на Франция и Германия говориха за ситуацията в югоизточна Украйна, като изразиха загриженост от увеличаването на броя на нарушенията на примирието, докато ситуацията в Донбас се стабилизира от юли 2020 г. Страните заявиха, че следят ситуацията много внимателно, "по-специално движенията на руските войски", и призовават свързаните страни да се ограничат и незабавно да намалят напрежението, да потвърдят подкрепата си за "суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници“.

В същото време Косачов подчерта, че териториалната цялост на Украйна, ако не става дума за Крим, е обща позиция на всички участници в „нормандския формат“. Въпросът е как да се постигне това, отбеляза той.

"И докато западняците мълчат, Киев ще разбира такава позиция на мълчание като карт бланш за военна операция, за възстановяване на териториалната цялост чрез сила. Позицията на Русия не е за сила, а само за пряк диалог между конфликтните страни. Това не присъства в изявлението на двамата министри. И в този смисъл то няма стойност, а само налива масло в огъня по отношение на конфликта“, каза Косачов.

Той също така добави, че последиците от сегашната позиция на Германия и Франция върху ситуацията в самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, когато подчертават необходимостта да се изпълняват Минските споразумения само от Русия, „изваждат Украйна от всякаква критика и игнорират жителите на югоизток."