Може ли българският фолклор да влезе в компютърна игра?

Какво, ако кукерите и нестинарите бяха високотехнологични хакери, които създават изкуствен интелект, фантазирали създателите на "Естинари"

Един от пърформансите на "Естинари"© Личен архив

Един от пърформансите на "Естинари"© Личен архив

Дискусия и измисляне на българска приказка с тема "Баба Марта", работилница за хоро с "Таратанци", фоклорен неонов грим, гледане на филми с очила за виртуална реалност, хапване на баници, размяна на мартеници, парти с модерна българска музика и театрално осветление. Това очаква утре, на 1 март, посетителите на събитието Cyberfolk, организирано от сдружение "Естинари" (Estinari). Повече за инициативата разказва пред "Детски Дневник" Борис Бъндев от "Естинари", който се определя като професионален нърд. Борис се занимава с кинорежисура, илюстрация и жестомимичен превод.

Именно на него е поверен жестомимичният превод и на събитието, което ще се проведе от 19 часа в A hub. Борис ще превежда и музиката, за да бъде и тя пълноценно разбрана от гостите с увреден слух, които се очаква да присъстват. Той знае жестомимичен език от малък, защото семейството му и много от приятелите му са глухи. "Цялото събитие ще бъде достъпно за всички, които не чуват, и така цялата програма ще бъде адаптирана, за да могат повече хора да го изживеят", казва той.

Борис Бъндев от две години работи с приятели върху "Естинари", което започва като идея за компютърна игра. В стартовото меню на играта кукер без маската медитира.

"Чудехме се - какво ли би било, ако кукерите или нестинарите бяха джедаи от "Междузвездни войни" или пък излезли от някой супергеройски филм на Marvel или DC? Какво щеше да бъде, ако имаше история за един герой, сложил маската на кукера, за да спасява хора - като Батман? Или пък нестинар, който върви по огъня, за да пази селото си от зли духове? Какво, ако кукерите и нестинарите бяха високотехнологични хакери, които създават изкуствен интелект", фантазирали създателите на играта. "Защото кукерите и нестинарите са тъкмо това - супергерои. Но нашите си. Български", заключава Борис.

В крайна сметка - с времето, "Estinari" се превръща в движение. "За моя голяма радост и късмет много мои приятели се запалиха и се включиха в инициативата. Всички сме тук изцяло доброволно и всеки прави каквото може - дали е художник, дали е оператор, дали е организатор, сценограф, костюмограф, програмист и т.н. Всеки имаше с какво да допринесе", разказва Борис.

И успяват да създадат: 1. Демо версия на компютърна игра; 2. Футуристично хелоуин парти с кукери; 3. Фотосесия с носии; 4. Модерна интерпретация на шевици като компютърни системи и платки; 5. В процес на създаване е и комикс, в който всичките нестинари и кукери ще се борят помежду си за власт в един технологичен фентъзи свят.

Целта на всичките занимания е да бъде представен българският фолклор по модерен и разбираем начин за младите хора. В случая - чрез научната фантастика.

"Българските легенди и митология носят в себе си структурата и формулата за всяка една интригуваща и интересна история. Герой - антигерой - конфликт - решение - такава е и историята на Баба Марта - едно момиче в семейство на братя. Семейство, в което иска да се докаже. Една история, която може да бъде разбрана от всеки. На всяка възраст. Тъкмо тази история ще разкажем на събитието - за трагедията на Баба Марта. Обаче по наш си начин - междузвезден", издава предварително Борис.

По думите му преплитането на футуризъм и фолклор идват от това, че, от една страна, ще се извършат типично български обичаи - ядене на баница, размяна на мартеници, хора се събират на едно място, за да си разказват истории... а, от друга страна, всичко това ще се случва на фона на модерните технологии - виртуална реалност, дигитално изкуство, дигитална музика и т.н. "Но най-вече - дори най-смелите погледи в бъдещето започват от поглед в миналото", казва Борис.

Събраните на събитието пари ще отидат като дарение за академия "Анди и Ая", където той работи като илюстратор на детски книжки от поредицата "Анди и Ая". Първата книжка се очаква да бъде издадена в края на април. Академията е основана от Даринка Борисова, която от 10 години се занимава с деца с увреден слух и деца с множество увреждания. "Нейните родители също са глухи и за нея каузата е много лична", казва Борис. "В академията чрез различни дейности - арт терапия, социалнокомуникативен тренинг, наука, сугестопедия - заедно с децата намираме интересни начини да научим нови неща", разказва той. Средствата, които събитието ще събере, ще отидат за тази академия.

"Ами, това е. Ако ви е интересно да погледнете в бъдещето, погледнете в миналото с нас. В София, на 1 март, в A Hub на ул. "Христо Белчев" 3", кани всички Борис Бъндев. Входът е свободен, а благотворително ще се продават тениски с шевици, изрисувани от "Естинари".