Земеделското министерство засече единични опити за заобикаляне режима за внос на зърно от Украйна

снимка: пресцентър на МЗХ

снимка: пресцентър на МЗХ

Земеделският министър Кирил Вътев представи данни за вноса на рапица, царевица и слънчоглед в България за периода от декември до началото на януари по време на онлайн среща с министъра на аграрната политика и храните на Украйна Микола Солски. Двамата обсъдиха действието на въведения от украинска страна лицензионен режим за износа на слънчогледово семе, рапица, царевица и пшеница. Информация за разговора беше оповестена от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Вътев съобщи, че са установени единични случаи на опити за заобикаляне на лицензионния режим с внос на черен маслодаен слънчоглед, рапица и царевица за посев. От своя страна Микола Солски увери, че украинската страна до две седмици ще предприеме действия срещу тези практики и фирмите, които нарушават лицензионния режим, ще загубят правото за износ.

Кирил Вътев подчерта, че през последните седмици се наблюдава засилен внос на слънчоглед с баржи по река Дунав. Той предупреди, че ако това темпо на внос се задържи, ще бъде достигнат лимитът на нуждите на българските преработватели и това ще доведе до прекратяване на вноса, за да може да бъде реализиран и българският слънчоглед.

Двамата аграрни министри се договориха за скоро да проведат нова среща и да продължи обменът на данни за търговията с "чувствителни" земеделски продукти.