729 дена от войната: Как действат окупаторите и какво е готов Путин да загуби в Украйна

22 февруари 2024 г - 729-ият ден от началото на руската пълномащабна военна агресия срещу Украйна.

Противникът продължава да пренебрегва военните закони и стандарти при воденето на  войната, използвайки все повече терористична тактика, като изстрелване на ракети и въздушни удари с ракетни състеми не само по военни, но и по множество цивилни цели в Украйна.

През денонощието на 21 февруари са водени 64 бойни сражения. Врагът е нанесъл общо 4 ракетни и 113 въздушни удара, организирал е 105 атаки с РСЗО по позиции на украинските войски и различни населени места. За съжаление при руските терористични атаки са били убити и ранени и цивилни жители. Жилищни блокове и
частни къщи, както и друга критична част от  инфраструктурата са били унищожени или сериозно повредени.

Снощи руските окупатори са атакували Украйна с 10 БПЛА „Шахед“-136/131. Въоръжените сили и системите за  ПВО на Украйна са унищожили 8 ударни дрона.
Въздушни удари са били нанесени на Милове, Вилхуватка, Григоровка, Колодязне, Митрофановка, Петропавливка (област Харков); Макеевка, Билохоривка (Луганска област), Лиман, Свято-Покровске, Сиверск, Ню Йорк, Била Хора, Диливка, Новопокровске, Новобахмутивка, Желанне, Степове, Семеновка, Новоселивка Перша, Орливка, Ласточкине, Тоненке, Красногоровка, Катериновка, Антонивка, Парасковиевка, Константиновка, Урожайне, Старомайорске (Донецка област), Роботине, Новоандриевка, Орихов, Запорожка област), Кринки и Чернобаевка (Херсон област).

Повече от 120 населени места в района на Чернигов, Суми, Харков, Луганск, Донецк; Запорожка, Днепропетровска, Херсонска и Николаевска области са били обстрелвани с артилерийски огън от окупаторите.

Северната оперативно-стратегическа група, Волинска и Полиска оси: там няма съществени промени на ситуацията.

В Сиверски и Слобожански брадви: противникът запазва военното си присъствие в районите на Русия, граничещи с Украйна. Вражеските войски водят подривна дейност, с цел да се предотврати разполагането на украински войски по застрашените направления. 

Противникът увеличава плътността на минните полета по протежение на държавната граница с Белгородска област (Русия). 

Хортицката оперативно-стратегическа група, Купиянска ос: там врагът е направил три опити за настъпление в околностите на селищата Синковка и Ивановка (Харков област).
По Лиманската ос: Противникът е предприел 6 атаки срещу украински войски в околностите на Терни и Вимка (Донецка област).

По Бахмутската ос: Украинските сили за отбрана са отблъснали 2 атаки на окупаторите в околностите на Клишчиевка и Майорск (Донецка област). 

Таврийска оперативно-стратегическа група, по оста Авдиевка: Украинските защитници са отблъснали 19 вражески атаки в околностите на селата Степове, Ласточкине, Северни, Първомайски и Невелски.

По оста Маринка: Украинските сили за отбрана продължават да сдържат врага в околностите на Георгиевка, Победа и Новомихайловка (Донецка област). 

Нашествениците са направили 14 опита да пробият отбраната на украинските войски.

По Новопавловската ос: Украинските защитници са отблъснали една масирана атака на противника на юг по направление Золота Нива (Донецка област).

По Запорожката ос: Украинските войници са отблъснали 8 атаки на противника западно от Вербове и в околностите на Роботине (Запорожка област).

Одеската оперативно-стратегическа група, Херсонска ос: Украинските сили за отбрана продължават да задържат позициите си и да отблъскват щурмовете на руските окупационни войски.

Въпреки значителните загуби, врагът не се отказва от опитите си да изтласка ВСУ от техните позиции. Така например през деня на 21 февруари окупаторите са извършили 4 безуспешни атаки срещу позициите на украинските войски на левия бряг  на Днепро.

В същото време украинските войници продължават активните си действия, довели до загуби на жива сила и техника на окупационните войски и изтощение на противника по цялата фронтова линия.

През деня на 21 февруари украинските ВВС са нанесли въздушни удари по струпани вражески войски и два зенитно-ракетни комплекса на противника.

Също така ураинските ВВС са унищожили 1 изтребител-бомбардировач Су-34 и 3 разузнавателни БПЛА.

Украинските ракетни войски са поразили 5 военни отряда, въоръжение и военна техника, 2 склада за ГСМ, 3 командни пункта, 8 артилерийски системи,
и 1 радиолокационна станция на руските нашественици.

Превод: Faktor.bg