НАСА: Вече има доказателства, че на Марс е имало подходящ за живот климат

Имало е сезони, реки и огромни езера

Марсоходът на НАСА "Кюриосити" е открил първите доказателства, че някога на Марс е имало климат, в който са се редували влажни и сухи сезони, подобно на Земята, се казва в проучване. Предполага се, че някога на Червената планета е имало подходящи условия за поддържане на живот.

Въпреки че сега повърхността на Марс е суха пустиня, преди милиарди години по повърхността му са се простирали реки и огромни езера.

От 2012 г. насам марсоходът "Кюриосити" изследва огромния кратер Гейл, за който се смята, че е дом на някогашно езеро, а в центъра му има масивна планина от седименти с височина почти шест километра.

"Бързо осъзнахме, че работим в езерни и речни отлагания, но не знаехме с какъв тип климат са свързани те", казва пред АФП Уилям Рапин, изследовател от френския научноизследователски център CNRS и водещ автор на изследването.

Докато се изкачваше по склона на планината от седименти през 2021 г., "Кюриосити" откри солни отлагания, образуващи шестоъгълна шарка в почвата, датирана отпреди близо четири милиарда години.

Инструментите на марсохода идентифицираха моделите като пукнатини в изсъхнала кал, според изследването, публикувано в списание Nature.

"Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато се напълни отново, пукнатините се заздравяват", обяснява Рапин.

Повторете този процес достатъчно пъти и пукнатините се подреждат в шестоъгълници.

Следователно това е "първото осезаемо доказателство, че на Марс е имало цикличен климат", казва Рапин.

Редовно настъпващите влажни и сухи сезони, както на Земята, биха могли да осигурят необходимите условия за формиране на живот, смятат изследователите.

"Голям късмет"

"Кюриосити" вече откри наличието на органични съединения, смятани за градивни елементи на живота на Марс, което може да е още една част от пъзела.

Но тези градивни елементи се нуждаят от подходящи условия, за да се превърнат в предшественици на живота.

"В един твърде сух свят тези молекули никога нямат възможност да се образуват - както и в един твърде влажен свят", казва Рапин.

Но прогонете мислите за големи зелени човечета - ако на Марс е имало живот, той вероятно е бил от примитивни едноклетъчни микроорганизми.

"За 11 години открихме достатъчно доказателства, че древният Марс е можел да поддържа микробен живот" благодарение на марсохода "Кюриосити", каза Ашвин Васавада от Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

"Сега мисията откри доказателства за условия, които може да са способствали и за възникването на живот", каза той в изявление.

Откриването на такъв древен терен никога не би било възможно на Земята, където тектоничните плочи постоянно преместват повърхността, отмивайки такива останали следи от миналото.

Това означава, че изследването на Марс, където липсват тектонски плочи, може да помогне на учените да разгадаят загадката как е започнал животът на нашата планета.

"Голям късмет е, че наблизо има планета като Марс, която все още пази спомен за природните процеси, които може би са довели до появата на живот", казва Рапин. /БГНЕС