Началник щаба на Франция: Армията ни е готова, време е да научим уроците от войната в Украйна

По думите на Пиер Шил проектът за световен ред се е провалил

Армията ни е готова. Каквото и да е развитието на международната ситуация, французите могат да бъдат спокойни: техните войници ще бъдат там. Това заяви Пиер Шил, началник на щаба на френската армия в статия за Le Monde. 

По думите му Франция има големи активи. В допълнение към своето ядрено възпиране, тя разполага със сили, които са обучени и оперативно съвместими със съюзническите армии.

Шил подчерта, че като началник на щаба на армията „целта ми е силата, демонстрирана от нашите сили, да влияе върху тенденциите, да помага за разрешаването на конфликти, да създава солидарност и да възпира атаките срещу Франция, нейния народ, територия и интереси“.

Началникът на Щаба на френската армия отбеляза още, че се е провалил проектът за световен ред, основан на суверенитета на държавите, международното право и разрешаване на спорове чрез преговори. А агресията на Русия срещу Украйна показва, че войната си остава постоянен начин за разрешаване на спорове, което западните общества в продължение на десетилетия са подценявали, защото са живели в мир и благоденствие.

По думите на Шил от войната в Украйна могат да се извлекат много уроци: електронната война не изключва ръкопашния бой в окопите; има както кибератаки, така и артилерийски дуели; манипулирането на информацията не изключва битката от къща на къща в градски условия; виждаме както свръхскоростни ракети, така и евтини удари с дронове. А това предполага, че вече не е достатъчно просто да анализираме конфликтите, които ни заобикалят. Но и да бъдат подготвени аримите да гарантират сигурността както на своите народи, така и на своите съюзници, главно в Европа, подчертава Пиер Шил.