Напрежение в партията на торите - консерватор поиска оставката на Сунак

Саймън Кларк смята, че настоящият британски премиер унищожава партията

Руши Сунак

Руши Сунак

Риши Сунак трябва да подаде оставка, преди да е довел консерваторите до "изчезване", заяви депутат от торите в унищожителна атака срещу министър-председателя.

В драматична интервенция във вторник вечерта Саймън Кларк, който беше министър в краткотрайното правителство на Лиз Тръс, призова Сунак да се оттегли и да освободи място за нов лидер на торите.

В статия за в. "Телеграф" Кларк заяви, че "невдъхновяващото лидерство на Сунак е основната пречка пред нашето възстановяване" и че той "за съжаление се е превърнал от актив в котва".

Той твърди, че Сунак "води консерваторите към избори, на които ще бъдем избити", защото "не разбира от какво се нуждае Великобритания. И не се вслушва в това, което иска британският народ".

Статията на Кларк предизвиква нов кръг от вътрешнопартийни войни. Торите от всички крила на партията отвърнаха на Кларк в социалните мрежи.

Прити Пател, бившият вътрешен министър, заяви в X, че "заниманието с лековато и разединяващо самоизтъкване служи само на нашите опоненти". Дейвид Дейвис, бившият министър по въпросите на Брекзит, заяви: "Това става глупаво. На партията и на страната им омръзна депутатите да поставят собствените си лидерски амбиции над интересите на Обединеното кралство".

Дамиан Грийн, председател на фракцията "Една нация" на центристките торийски депутати, заяви от същата трибуна, че намесата на Кларк е "погрешна и неразумна". Докато Лиъм Фокс, бившият министър на отбраната, предупреди, че "тези, които имат намерение да дестабилизират правителството в година на избори, трябва да разберат последствията".

В частни разговори други депутати от торите бяха още по-откровени. "Не съм сигурен, че трябва да получаваме съвети за лидерство от дясната ръка на Лиз Тръс", каза един от министрите пред "Гардиън".

"Какво, по дяволите, прави Саймън Кларк?" - каза депутат от торите, който подкрепи Тръс в конкурса за лидер на партията през 2022 г.

Друг депутат от торите каза: "Тази вечер Саймън Кларк не помогна нито на себе си, нито на партията, нито на страната си, нито на някой от колегите си - само на Стармър. Той трябва да се прибере вкъщи, да си легне в тъмна стая и да повтаря "Трябва да се боря с лейбъристите", докато най-накрая не му просветне".

В статията си Кларк признава, че "много депутати се страхуват, че още една смяна на лидера ще изглежда нелепо", но добавя: "Какво по-нелепо от това кротко да вървим към унищожение, което може да бъде избегнато, защото не желаем да се вслушаме в това, което обществото ни казва толкова ясно?"

Високопоставени тори смятат, че публичната изява на Кларк е част от координиран заговор срещу Сунак, организиран от някои десни тори, сред които е и пиърът Дейвид Фрост. Миналата седмица в. "Телеграф" публикува проучване на YouGov, според което торите са се насочили към съкрушително поражение на изборите, придружено от статия на Фрост, в която той твърди, че единствената им надежда е да заемат по-твърда позиция по отношение на имиграцията.

Новият лидер на торите ще бъде четвъртият консервативен министър-председател в рамките на 18 месеца. Борис Джонсън си тръгна през септември 2022 г. и за кратко беше сменен от Тръс, преди Сунак да поеме управлението.

Националният координатор на кампанията на лейбъристите Пат Макфадън заяви, че торите формират "поредния кръгъл отряд за разстрел". "Има много основателни причини да се отървем от това клакьорско консервативно правителство и освобождаването на британския народ от безкрайните пристъпи на вътрешни борби между торите със сигурност е една от тях", каза той.

Заместник-лидерът на либералдемократите Дейзи Купър заяви, че е "напълно нелепо Консервативната партия дори да обсъжда назначаването на четвърти министър-председател, без дори да даде възможност на избирателите да се произнесат"./БГНЕС