Наши антифашисти бранят паметника на окупатора на България

Те считат, че оскверняването на паметника на Съветската армия е показателно за качеството на българските институции и правораздавателни органи

На съвместното заседание на Градският съвет на Българския антифашистки съюз (БАС)и други антифашистки организации излязоха с декларация срещу оскверняването на паметника на Съветската армия в столицата, известен още като МОЧА. В нея те настояват  Столична община, както и областният управител на София град да предприемат всички необходими действия за незабавното почистване на паметника. Също така МВР, прокуратурата и всички компетентни органи  да издирят вандалите, които периодично оскверняват паметника и да вземат мерки за неговата охрана в бъдеще.

Ето какво пише още в декларацията на антифашистите: 

"Тези дни отново беше осквернен и вандалски омърсен паметникът на Съветската армия в нашата столица. За пореден път показахме на света, че победата над нацизма и фашизма не е наша победа и че денят на Европа- 9 май не е ден на България.

Идейните наследници на онези, които вкараха България във Втората световна война на страната на фашистка Германия, обявиха война на Англия и САЩ, отново шестват по софийските улици. И това става с подкрепата на местната и централната власт.

Поредният вандалски акт срещу паметник в центъра на София е показателен и за качеството на българските правоохранителни и правораздавателни институции.

Цели 30 години след началото на т. нар. преход в България има хора, които се опитват да реабилитират фашизма и да пренапишат историята. За разлика от Чехия, където и до днес колаборационистите на фашисткият режим са презирани и нищо от собствеността им не е реституирано, в България наследниците на тези, които „клаха българския народ, както и турчин не го е клал“, се подвизават като жертви на комунизма и борци за демокрация.

В последните дни, с предизборна цел, преди местния вот отново се постави на дневен ред темата за съдбата и мястото на паметника.

В Европа има над 4000 мемориала и паметници, посветени на историческата битка на Съветската армия срещу хитлерофашизма. В тях са погребани над 2,5 милиона съветски воини, участвали в окончателния разгром на хитлеристка Германия. Най-много паметници и гробове на войници от Червената армия има в Унгария - 940, в Полша - 560, в Чехия и Словакия - около 60. Паметници и мемориали на Съветската армия има още в Австрия, Белгия, Холандия, Норвегия, Сърбия, Хърватия, Франция, Румъния, засега и в България. Колкото и да е странно за някои- такива паметници има в Германия и САЩ.

Доморасли политици отново демонстрираха своята неграмотност и с очевидно популистки тези се опитаха за пореден път да излъжат гражданите на София, че паметникът може да бъде премахнат с решения на местната власт.

Паметникът на Съветската армия в София е изключителна публична държавна собственост. Регистриран като такъв непосредствено след построяването му. Той представлява европейско, архитектурно, историческо и военно наследство. Той е под гражданско-правната защита по Закона за авторското право и смесените права. Демонтирането, частичното или пълното му преместване е под охраната на държавата, регламентирано със следните документи:

- Резолюциите на ООН от 2008 и 2009 година за защита на паметниците по повод Втората световна война

- Европейска културна конвенция от 19.12.1954 г., приета в Париж

- Европейска харта за архитектурното наследство, приета от Комитета на министрите на Съвета на Европа от 26.09.1975 г.

- Препоръка № 880/1979г. на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за съхранение на европейското културно наследство

- Конвенция за запазване на архитектурното наследство на Европа от 03.10.1985 г., приета в Гренада

- Договор за приятелски отношения и сътрудничество между Република България и Руската Федерация от 04.08.1992 г., подписан от президентите на двете държави.

- Закон за българското авторско право и сродните му права

Настояваме Столична община, както и областният управител на София град да предприемат всички необходими действия за незабавното почистване на паметника. Настояваме МВР, прокуратурата и всички компетентни органи най-после да издирят вандалите, които периодично оскверняват паметника и да вземат мерки за неговата охрана в бъдеще", се казва още в позицията на БАС.

Българските антифашисти очевидно обаче неглижират два съществени исторически факта - че в България никога не е имало фашизъм и това, че именно съветската армия окупира България след 9 септември 1944 г., заради което не може да бъде наречена "освободителна".