Писмо на руски пехотинци: Хвърлиха ни в непонятно настъплението, завършило с разгром край Павловка

Руските морски пехотинци, които участват в настъплението към селцето Павловка в Донецка област, изпратиха отчаяно писмо с призив за помощ до губернатора на Приморския край Олег Кожемяко, където е дислоцирана бригадата им. В него се казва, че през последните четири дни на офанзивата 300 души са убити, ранени или изчезнали. Унищожена е и половината бойна техника. Пехотинците се оплакват от "невъзможност да доведат до знанието на висшето ръководство информацията за огромните безмислени загуби в хора и техника" и молят губернатора за съдействие.

Военният кореспондент на Всеруската държавна телевизионна и радиокомпания Александър Сладков пръв съобщава за отчаяното обръщение на  морските пехотинци от 155-а отделна бригада от Владивосток до губернатора на Приморие Олег Кожемяко, пише „Сега“. За писмото съобщават и всички руски военни кореспонденти, които също признават тежката ситуация района и остро разкритикува командването на руските войски. Някои от тях съзнателно спесвятав имената на руските висши командири, които са предприели самоубийствената офанзива, но други ги назовават  директно поименно. 

Писмото дословно е публикувано от популярния военен Телеграм канал GreyZone, който е свързан с частната военна компания "Вагнер". В него дословно пише: "Генерал Мурадов и неговият помощник Ахмедов отново ни хвърлиха в непонятно настъпление, за да могат да заработят бонуси пред Герасимов /шефа на руския генерален щаб Валери Герасимов/, а Ахмедов да стане герой на Русия. Затова ние и морската пехотна на Камчатка настъпваме към Павловка. В резултат на "внимателно" планираното настъпление от "великите пълководци" за 4 дни загубихме около 300 души убити, ранени или изчезнали, 50% от техниката. И това е само нашата бригада", пише в писмото. Те отбелязват, че Павловка се намира по-ниско от Угледар и украинците безпроблемно унищожават всеки опит за придвижване напред, за евакуация или снабдяване с боеприпаси. "Докога такива бездария като Мурадов и Ахмедов ще планират бойни действия заради своите доклади и получаването на награди с цената на толкова човешки животи. На тях не им пука от нищо, само и само да покажат себе си. Те наричат хората "месо".