НАТО готово за пряка конфронтация с Русия

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер заяви, че ръководеният от САЩ блок е готов за пряка конфронтация с Русия. В интервю за португалската обществена телевизия RTP Бауер заяви: "Готови сме". Той добави, че НАТО ще реагира само ако Русия премине червената линия, като нахлуе в някоя от държавите-членки на алианса. По време на срещата на върха на НАТО в Мадрид миналата година алиансът обяви сформирането на четири допълнителни многонационални бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия в опит да се противопостави на руската заплаха в ЕС и трансатлантическия регион.

"Това е важен сигнал за Русия, че ние сме готови, ако те решат да посегнат на НАТО. Това е червена линия. Ако има червена линия, която някой пресича, то това са руснаците, които пресичат границите ни ", заяви Роб Бауер. Председателят на военния комитет на НАТО призна също, че алиансът вече не се бори с монопол и може да поема военни инициативи. Според него НАТО трябва да бъде по-добре подготвена, защото в момента Русия има военната инициатива. "Фактът, че врагът ти има по-добри оръжия, не е проблем на врага. Това е ваш проблем", каза той. В интервюто беше повдигнат и въпросът за въвеждането на "военна икономика в мирно време" – процес, за който Бауер призна, че ще бъде труден.

Той призова членовете на НАТО да увеличат промишленото си производство, за да посрещнат нуждите от оборудване, оръжие и други военни стоки. Стратегическите цели на Русия, смята адмирал Бауер, не се ограничават само до Украйна и ще отидат отвъд нея, предупреди официалният представител на НАТО, като добави, че руският президент Владимир Путин цели да си върне териториите на бившия Съветски съюз. Преди Русия да започне тотална инвазия в Украйна, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди по време на среща на външните министри на 30-те държави-членки, че войната с Украйна ще има "опустошителни последици", тъй като Москва е съсредоточила голяма и необичайна част от 41-ва армия в Елня - град на 260 км северно от украинската граница. Тази седмица Русия потвърди, че доставката на бойните танкове на НАТО M1 Abrams и Leopard-2, германско производство предполага "пряко и нарастващо" участие на САЩ и Европа в конфликта.

„От европейските столици и Вашингтон постоянно се чуват изявления, че изпращането на различни оръжейни системи в Украйна, включително танкове, по никакъв начин не означава участие на тези страни или на алианса във военните действия в Украйна”, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. „Категорично не сме съгласни с това и всичко, което правят алиансът и споменатите от мен столици, се разглежда в Москва като пряко участие в конфликта. Виждаме, че това се засилва.” /БГНЕС