НАТО организира среща за Украйна въпреки възраженията на Унгария

Комисията НАТО - Украйна не е провеждала срещи на министерско равнище от няколко години

Йенс Столтенберг

Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че следващия месец ще свика среща на високо равнище на основния форум на военната организация за сътрудничество с Украйна въпреки възраженията на Унгария, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Комисията НАТО - Украйна не е провеждала срещи на министерско равнище от няколко години. Последната среща се проведе на по-ниско ниво през 2019 г. в Киев, като посланиците на НАТО се присъединиха към украинския президент Володимир Зеленски и някои от министрите от неговия кабинет около три години преди пълномащабното нахлуване на Русия.

Унгария и Украйна са в пререкания заради закон, свързан с езика, който бе приет в Украйна през 2017 г. Националистическото правителство в Будапеща твърди, че този закон лишава членовете на транскарпатското етническо малцинство от правото да учат на унгарски език. Оттогава Унгария редовно блокира заседанията на комисията НАТО - Украйна.

"Това е установена рамка. Имам мандат да свикам (заседание)", заяви Столтенберг, който председателства заседанията на НАТО. "С уважение към въпросите, които Унгария повдигна, от известно време не съм свиквал такива, но сега ще продължа да свиквам заседанията на комисията НАТО - Украйна."